Alleen Bas nog in gemengde teams

Istanboel (Turkije), 18 juni 2019. In een Aziatische voorstad van Istanbul zijn de open Europese kampioenschappen aan de gang (zie ook ons artikel van 13 juni). Momenteel worden de gemengde viertallen gespeeld; ze zijn nu bezig aan de kwartfinales. Later vandaag volgen nog de 28 spellen van de halve finales. Er deden geen geheel Nederlandse teams mee, maar wel speelden enkele Nederlanders in transnationale teams. Die zijn nu allemaal uitgeschakeld, behalve Bas Drijver. Hij speelt met de Deense Christina Lund Madsen en hun nevenparen zijn de Fransen Marc Bompis & Catherine d’Ovidio en de Russen Tatiana Dikhnova & Mikhail Krasnosselski. Het team koos ‘Good Six’ als teamnaam en op onderstaand spel uit de kwartfinale tegen ‘Lu Dong’ (zes Chinezen) laat Bas zien dat hij die naam ten volle verdient.

Marc Bompis koos ♣K als uitkomst . De Chinese leider nam het aas in dummy en liet meteen ♠9 razen in de hoop zo de controle te behouden. Toen Bompis ♠Q kon nemen, was het contract snel twee down: op de derde klaver verdween een ruiten van oost, waardoor oost later een ruitenaftroever kreeg. De leider kan immers geen troef trekken zolang A er niet uit is.

Aan de andere tafel liet Bas Drijver zien dat hij het spelletje uitstekend begrijpt.

Ook hij nam ♣K met het aas, maar hij vervolgde meteen met K. Omdat je nog geen troef kunt trekken, moet je beginnen met de bijkleur en er het beste van hopen. West nam het aas en speelde ♣Q, A en klaver, maar Bas troefde met het aas (!) en liet ♠J razen. Toen die hield, was de rest eenvoudig: schoppen naar de negen, ♠K en alle ruitens voor tien slagen, +420, 11 imps en een eindstand van 65–56 imps voor ‘Good Six’, dus op weg naar de halve finale. Die is vanmiddag vanaf 14:20 uur (onze tijd) te zien op Bridge Base Online.