Achteruitkijkspiegel

Van Lotan Fisher is algemeen bekend dat hij als jeugdspeler geschorst is geweest in eigen land. Ik meen dat zijn vergrijp het vervalsen van een scorebriefje was, iets wat ook in de Lage Landen in de vorige eeuw zo nu en dan gebeurde. In de achteruitkijkspiegel turend zijn dit soort incidenten altijd interessant, natuurlijk. 

Hoe begin je met vals spelen? Illegale communicatie tussen partners is van alle tijden, maar elk schuldig paar heeft zijn eigen geschiedenis. Ik ken weinig verhalen over spelers die aan hun partner voorstelden elkaar te ‘helpen’, waarna de partner in kwestie verontwaardigd weigerde en het oneerbare voorstel aan de grote klok hing. Ken jij die verhalen wel?

In 1997 bij het Open EK Paren in Den Haag bereikten de heren Fulvio Fantoni en Claudio Nunes (Italië) de A-finale. Ze eindigden als 13e van de 44 paren. Een aantal jaar speelden ze geen internationale kampioenschappen, maar in Montreal 2002 waren ze terug. In de eerste zitting van de halve finale van het WK Paren troffen ze twee jonge Nederlanders:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon A V 7

heart icon 3

diamond icon A H 8 6 4 3

club icon H 9 5

spade icon H 10 8 6 5

heart icon A V 10 6

diamond icon B 5 2

club icon B

spade icon 9 3

heart icon 8 7 5 4

diamond icon 9 7

club icon A V 10 8 3

spade icon B 4 2

heart icon H B 9 2

diamond icon V 10

club icon 7 6 4 2

West
Bruggeman

Noord
Fantoni

Oost
De Groot

Zuid
Nunes

1diamond icon
1spade icon
dbl
2spade icon
3diamond icon
pas
3spade icon
pas
3SA
a.p.

3diamond icon was positief, 2SA zou good/bad-achtig geweest zijn. Stevig doorgeboden van OW, maar met een schoppenstart zijn er, hop, negen slagen. Fulvio Fantoni verzon heart icon6 als start! Vier keer harten, eindigend in zuid. Schoppen erdoor. Kennelijk niet schoppenboer, want dan had Jeroen Bruggeman nog kunnen schitteren. Probleem van deze briljante start was dat zuid geruime tijd had nagedacht alvorens 3SA uit te passen. De Nederlanders waren jong maar niet van gisteren, en vroegen de arbiter om raad. Omdat de denkpauze erop wijst dat zuid een doublet voor de hartenstart heeft overwogen, veranderde de wedstrijdleider de score in 3SA gemaakt door OW. Ook omdat NZ zich – in tegenstelling tot OW – voor de A-finale plaatsten, kwamen ze niet in de verleiding er een appeal aan te wagen. Dat lijkt me verstandig. Wie weet hoe de recente bridgegeschiedenis er anders uit had gezien.

Graag dank ik alle inzenders voor hun reacties op mijn vorige stukje. Boye Brogeland had indertijd minder woorden nodig dan ik om tot dezelfde conclusie te komen over de verdediging van 5club icon.

Tot slot nog iets over het op het spoor komen van vals spel. Als er geen werkende procedure is om verdachte spellen te melden, is dat erg lastig. Tot op de dag van vandaag  lijkt er geen functionerend systeem te zijn. ‘Erover roddelen’ dan het enige is wat je kunt doen, zoals ook een aantal inzenders laat weten te hebben gedaan na hun eigen red flag-ervaring.