Uitkomstprobleem: puntje pikken in de patton

Uitkomstprobleem: puntje pikken in de patton

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Uitkomstprobleem: puntje pikken in de patton

aangedragen door Marco ter Laare

Je speelt een goed bezet viertallentoernooi op basis van pattontelling (daarin tellen kleine scoreverschillen, zoals overslagen, zwaarder dan in ‘gewoon’ viertallen om imps, maar grote verschillen tellen zwaarder dan in paren om matchpunten of in ‘board-a match’). Tegen een buitenlandse international als leider mag je uitkomen:

Waarmee kom je uit?

Zie nu de post mortem.

jan_van_cleeff

Wat heeft links? Kan-ie nog een 2=5=4=2 hebben? Dan start ik zeker met klaveren. Of heeft west een 3=5=4-1? In dat geval gaat de keus meer tussen troef en ruiten. Troef vind ik te link eigenlijk, met iets van boer- of vrouwvierde bij partner. Al met al denk ik dat ik ruiten start, want met een 2=5=4=2 bied je wel eens 3R als noodbod. Zie ook het artikel van Joris van Lankveld over het noodbod in IMP nr.. 3, 2014.

Jeroen van de Pol

Ik zou troef starten. Kan het niet goed onderbouwen. Alles lijkt goed/fout te kunnen zijn. Ik ben benieuwd wat het moet zijn. 

Cor Lof

kleine klaver.

Ik sluit zelfs niet uit dat de openaar iets als Txx AVBxx AHx xx en in dubio zit in zijn twee biedronde.

Schoppens steunen, 1SA herbieden met een lullig doubletonnetje of een ruitje liegen in wat toch meestal niet de troefkleur wordt, het is wel een mooi fragment. Een ander noodbod dus. :-)

PaulBvD

Ruiten 4. Door tweede kleur van dummy heen. Tweede keus: kleine klaver

_fonzie__

ruiten is mijn enige keuze. In troef kan ik te veel weggeven en de leider heeft wel wat klaveren. Die gaan alleszins niet allemaal weg op de harten.

rhelle

Troef. Het lijkt op een gelimiteerd biedverloop, en ik wil geen slagen weggeven. Natuurlijk kan troef kosten, maar als er korte klaver in dummy verschijnen kan die slag zo weer terug komen. Al het andere kan goed of fout zijn; Ha klinkt als een redelijke tweede keuze. De leider kan zomaar een singleton hebben, en dan kunnen we hem troef kort spelen.

Jan Willem van Nunen

Troef. De troeven van de dummy mogen niet gebruikt worden om oost's klaverenlosers weg te werken.

rosalind_hengeveld

Post mortem

Het spel is afkomstig uit het pattontoernooi in Calvi op Corsica dit jaar. Commentaar en analyse van Marco ter Laare:

In de hoop een troefslag bij partner te ontwikkelen door de dummy te forceren te troeven besloot ik klaveren te starten. Een kleine klaveren zou als nadeel hebben dat mijn heer er eventueel uitgetroefd zou kunnen worden. Dus legde ik ♣K op tafel en toen deze hield vervolgde ik met een kleine klaveren, waarop de leider, Bessis senior, een harten weggooide in dummy, zodat mijn partner ♣A kon maken. Bessis was not amused. 4♠ + 1 sloeg helaas uit, omdat ons nevenpaar 3SA speelde voor elf slagen met een start van een kleine klaveren.

Het hele spel:

De pattontelling kent naast een totaalscore een element van board‑a‑match oftewel matchpunten per spel: een scoreverschil tot tien punten, bijvoorbeeld 660 versus 650, telt als 1‑1; een verschil van twintig of meer, bijvoorbeeld 680 versus 660, is goed voor 2‑0 op het spel. 4♠ op plus één houden leverde dus een vol pattonpunt op.

De moraal

De juiste kleur uitkomen is niet genoeg; de juiste kaart is ook belangrijk.

Go to top