Zilver voor Onstein in Champions Cup

Milton Keynes (Engeland), 14 november 2015. Het Nederlandse team van bridgeclub ’t Onstein heeft zilver behaald in de strijd om de European Champions Cup. Het team bestond uit Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Ricco van Prooijen & Louk Verhees en Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá (foto bij ons artikel van 13 november). Ondanks de toernooibepaling dat de nummer één van de round‑robin, het Engelse team ‘EBU’ (English Bridge Union), voor de halve finale zijn tegenstander zou mogen kiezen uit de nummers drie en vier, kwam EBU toch uit tegen ’t Onstein, tweede in de round‑robin. Een reden daarvoor bleek niet te vinden; wij vermoeden dat het was om te voorkomen dat de als drie en vier geëindigde twee Italiaanse teams tegen elkaar de finale zouden spelen. In elk geval won ’t Onstein van EBU met 77–42 imps.

Later vandaag speelden de Nederlanders de finale over 32 spellen tegen het Italiaanse team Allegra met Alejandro Bianchedi, Dennis Bilde, Norberto Bocchi, Massimiliano Di Franco, Giorgio Duboin en Agustin Madala met non-playing captain Maria Teresa Lavazza en coach Massimo Ortensi. ’t Onstein ging nog vliegend van start en stond na enkele spellen al een imp of dertig voor, maar Allegra kwam sterk terug tot bij de rust 46–38 voorsprong voor de Italianen. In de tweede en laatste set verslechterde de score snel voor Nederland door een groot aantal minder gelukkige en soms discutabele beslissingen. Uiteindelijk was Allegra met nog drie spellen te gaan al dormie (theoretisch niet meer in te halen), won het de tweede helft met 68–0 en de finale met 114–38 imps. Team EBU won brons door Angelini te verslaan met 93–58 imps.

Allegra wint hiermee de Champions Cup voor een opmerkelijke vijfde keer op rij en voor een nog opmerkelijker twaalfde Italiaanse overwinning – de eerdere keren door andere clubteams – van de veertien keer dat het evenement jaarlijks is gehouden. In 2010 won ’t Onstein voor de enige Nederlandse overwinning.