Zand strooien in Darmstadt


Darmstadt (Duitsland), 17 februari 2014
. Afgelopen weekend heeft een Nederlandse seniorenselectie (Janssens-Klaver, Hermans-Tuwanakotta, Rietveld-Van Cleeff) in Darmstadt geoefend tegen Duitsland, sinds Bali 2013 de heersende wereldkampioen bij de senioren. Ondanks het feit dat Nederland met drie nieuwe paren speelde bleef de strijd tot het einde toe spannend. Uiteindelijk trok Duitsland aan het langste eind: 226 tegen 210 over 112 spellen.
Nico Klaver onderscheidde zich door een onmogelijke 3SA thuis te brengen. Met een klassieke manoeuvre slaagde de Noord-Hollander erin zand te strooien in de Duitse verdedigingslinie:   

dia-nico.jpg

Nico Klaver won de hartenstart met de boer op tafel. Met acht vaste slagen was er naar de mens gesproken geen realistisch uitzicht op de negende. Bovendien was er een groot klaverenlek mocht de leider van slag willen gaan in schoppen om in die kleur een slag willen ontwikkelen.

Klaver deed zijn naam eer aan door in slag 2 zelf klaveren uit de dummy te spelen! Oost stapte op met de heer en speelde ruiten terug voor 10, boer en aas. De leider ging door met schoppen naar de tien voor de vrouw van west. Die kwam RV terug voor de heer van de leider die de rest van de hartens incasseerde. Oost werd dat te machtig. Hij had de klaveren en/of ruiten kunnen deblokkeren om de verbinding met zijn partner in stand te houden. Hij gooide echter een ruiten, K4 en KB af. Nico Klaver wist precies wat er aan de hand was. Hij nam SH mee en bracht oost aan slag met de derde ruiten. Oost kon nog twee klaverenslagen meenemen, maar mocht vervolgens in de schoppenvork op tafel slag 8 en 9 komen brengen.
Het spel leverde Nederland 10 imps op, want op de andere tafel kwamen NZ niet verder dan 2H contract.