World Bridge Series aan de gang

Orlando, Florida (USA), 27 september 2018. Sinds afgelopen zaterdag 22 september zijn in Orlando, Florida, Verenigde Staten de vijftiende World Bridge Series aan de gang. Die vormen een open wereldkampioenschap en duren tot en met zaterdag 6 oktober. Het evenement omvat toernooien voor viertallen en voor paren in de categorieën open, vrouwen, senioren en junioren; voor deze laatste bovendien een individueel. Nederland doet mee bij de viertallen en paren open en vrouwen (niet bij de senioren). In Orlando is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Inmiddels zijn alle viertallenteams met Nederlanders in de gelederen uitgeschakeld. Wel zijn Nederlanders nog in de race bij de parentoernooien. Bauke Muller & Simon de Wijs staan in de open paren zelfs eerste met 59,39% na de kwalificatie. Jan Jansma werd daarin tweede met zijn Amerikaanse partner Chris Willenken. Naast hen zijn ook door naar de halve finales A de Nederlanders Bart Nab & Tim Verbeek, Guy Mendes de León & Thibo Sprinkhuizen en Veri Kiljan & Luc Tijssen. Bij de vrouwenparen zijn Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers en Aida Jansma met haar Amerikaanse partner Donna Berkowitz door naar de halve finale A. In de IMP van december zal Simon de Wijs verslag doen van Orlando.

Achteloze aasduik

Een opmerkelijk spel uit de knock‑out viertallenwedstrijd van team ‘Nickell’ (met Meckwell) tegen team ‘Mahaffey’ met de Nederlanders Berend van den Bos & Joris van Lankveld. Die wedstrijd eindigde in de reguliere speeltijd met 109–109 imps precies gelijk, waarna ze twee spellen verlenging moesten spelen. Dit was het eerste daarvan:

2SA is reëel, 3♣ is een vorm van Niemeijer en 3 ontkent een hoge kleur. Zuid komt uit met ♠7 (tweede van lengte zonder plaatje), die leider Berend van den Bos wint met het aas. Hij snijdt harten voor de heer van noord. Die vervolgt met ♣J, achteloos gedekt met de heer – en door zuid even achteloos gedoken! De leider maakt nu plus twee, waar klaveren nemen en vervolgen tot een down had geleid. Wat hier bij de verdediging precies misging is onduidelijk (ook volgens commentator Brian Senior in het Daily Bulletin), maar het lijkt iets te maken te hebben met de nakomst van ♣J van QJ87, die zuid blijkbaar niet verwachtte.

Het blijkt echter net niet genoeg. Ook aan de aan de andere tafel lieten NZ 3SA maken, ditmaal door na K ruiten na te spelen voor plus een. Op het (niet heel spectaculaire) laatste spel echter won ‘Nickell’ 2 imps, zodoende met één imp verschil de wedstrijd en ligt ‘Mahaffey’ met Berend en Joris eruit.