Willem Boegem overleden

Amsterdam/Maastricht, 12 maart 2021. De Amsterdamse bridgeclub Hok mailde gisteren zijn leden met een droeve mededeling:

‘In memoriam Wim Boegem
Met Wim Boegem is een zeer prettig mens en een talentvolle bridger van ons heengegaan. Wim overleed op 4 maart, in de week waarin hij 77 jaar oud zou zijn geworden, aan een hartstilstand. Hij is in besloten kring gecremeerd. Wim was sinds eind jaren zeventig een trouw lid van Hok. Hij speelde aanvankelijk in een viertal met Onno Janssens in het nevenpaar, maar al snel bleek er een goede match tussen Wim en Onno en zijn ze samen gaan spelen. Met name in het Nederlands seniorenteam behaalden ze aanzienlijke successen: in 2004 werden ze met Jaap Trouwborst en Nico Doremans tweede op de Olympiade in Istanbul, in 2006 met hetzelfde nevenpaar derde bij het wereldkampioenschap in Verona.

Onno memoreert:
Wij hebben bijna dertig jaar samengespeeld en er is nooit een kwaad woord tussen ons gevallen. En dat lag aan Wim, want hij was de beminnelijkheid zelve. Wim, zijn vriendin Colleen, Meta en ik zijn veel op bridgereis geweest, van Montreal tot Peking en veel daar tussenin, en het was altijd gezellig. Wim had van zijn ouders hotel Brouwer in het oude centrum van Amsterdam geërfd. Toen daar een keer Amerikanen te gast waren om de optiebeurs op te zetten, leerde hij van hen de kunst van het handelen. Wim bleek een geniale en snelle leerling. Het geld dat hij verdiende gaf hij even makkelijk weer uit, onder andere aan kastelen. Toen ik hem ooit bij een kop koffie vroeg om een startkapitaaltje voor het opzetten van Bridgesoft, stond er de volgende dag 50.000 gulden op mijn rekening. Gelukkig heb ik hem dat bedrag met rente kunnen terugbetalen. Twee weken geleden belden we elkaar nog om even bij te praten, nu is hij er niet meer.

We zullen ons Wim blijven herinneren, als Hok-lid, als slimme bridger, en vooral als een zeer beminnelijk mens.’

Jan van Cleeff, Hokker van het eerste uur bewaart nog levendige herinneringen aan Willem Boegem: “Willem Boegem uit het oude Hok staat mij bij als een aimabel persoon en bovenal een begenadigd kaarter, die zich vooral onderscheidde door out-of-the-box denken. Vanuit die state-of-mind was hij, samen met de toendertijd in Muiderberg woonachtige Onno Janssens, ook degene die de Muiderberg had bedacht en zijn zij als zodanig ook te beschouwen als de geestelijk vaders van deze oer-Hollandse conventie. Ik herinner mij uit die tijd de levendige discussies die Willem moest leveren met allerlei betweters die meenden dat 2hoog openen alleen verstandig was op 55’s (Pools). Leuk, maar niet erg praktisch, want de frequentie daarvan was beduidend lager.”