Verdedig als Zia

Londen, 9 oktober 2016. Je bent naar Londen afgereisd om mee te doen aan de Gold Cup, het meest prestigieuze viertallenkampioenschap van Groot-Brittannië, gespeeld op basis van knock‑out. Om de Gold Cup wordt al gespeeld sinds het seizoen 1931/32; daarmee is het een van de oudste bridgetoernooien ter wereld. Naast topspelers uit Engeland doen een aantal wereldsterren mee, waaronder Zia Mahmood, Boye Brogeland en Espen Linqvist. Je bent inmiddels gevorderd tot de halve finale als je op spel 2 deze hand opraapt:

Je start ♠7 en dummy gaat open:

Partner wint het aas (de leider de 3) en legt na ampele overweging A op tafel. De leider bekent met een kleintje. Welke kaart speel je bij?

Je kunt natuurlijk de automatische piloot aanzetten door met de boer te bekennen en te hopen op een ruitenslag en mogelijk nog een troef. Maar hoe waarschijnlijk is dat? Het heeft er veel van weg dat de leider iets heeft als (semi)dichte troeven met ♠K. Dan gaat het echt niet down en zeker niet nu de ruiten blokkeren.

Beter is aan te nemen dat de leider drie of vier ruiten heeft met de vrouw bij partner. Je gaat ervoor: K! No guts, no glory en zeker de kaart die iemand als Zia ook zou hebben gespeeld.

Partner gaat door met een kleine ruiten – die de leider met de vrouw wint en waar dus je boer onder valt. Een hartensnitje later en 4 is gemaakt. Onwaarschijnlijk maar waar. Rest de hamvraag: wie zat er zuid? Het hele spel:

Naschrift:

  1. 4 was een zware overbieding van de Noorse international Thor Erik Hoftaniska. Hoezo (semi)dichte troeven?
  2. 4 kon zelfs twee down.
  3. Zia vond A in slag 2 onbegrijpelijk.