Vanderbilt van start

Reno, Nevada (USA), 14 maart 2016. Op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Reno, Nevada, Verenigde Staten (zie ook ons artikel van 9 maart) begint vandaag de hoofdmoot van het evenement: de Vanderbilt, een viertallentoernooi met imp-telling op basis van knock‑out. De Vanderbilt is genoemd naar niemand minder dan de uitvinder van het hedendaagse contractbridge, Harold Stirling Vanderbilt (1884–1970), die in 1928 de naar hem genoemde prijs instelde. Vanderbilt won zelf ‘zijn’ trofee in 1932 en 1940.

De Vanderbilt telt dit jaar 69 deelnemende teams, die in zeven knock‑outwedstrijden van elk een hele dag, eindigend met de finale op zondag 20 maart, de winnaar van de Vanderbilt Cup zullen opleveren. Om te voorkomen dat de op papier sterkste teams ‘ontijdig’ tegen elkaar spelen, krijgen de teams een plaatsingsnummer. Zoals gewoonlijk is de wereldtop goed vertegenwoordigd. Ook de Nederlandse top is weer goed van de partij met onder meer de voltallige open kernploeg. Deelnemende Nederlanders met hun team (tussen haakjes het plaatsingsnummer):

  • Sjoert Brink & Bas Drijver met de Zweed Peter Bertheau en de Amerikaan Daniel Zagorin als team Bertheau (5)
  • Huub Bertens met de Noren Boye Brogeland & Espen Lindqvist en de Amerikanen Allan Graves, Daniel Korbel en Richard Schwartz als team Schwartz (13)
  • Jan Jansma met de Amerikanen Andrew Rosenthal, Aaron Silverstein en Chris Willenken en de Fransen Thomas Bessis en Frederic Volcker als team Willenken (15)
  • Bauke Muller & Simon De Wijs met de Chinezen Ji Chen, Fu Zhong en Jie Li en de Amerikaan Jing Liu als team Chen (18)
  • Ricco Van Prooijen & Louk Verhees met de Amerikanen Dennis Clerkin, Jerry Clerkin, Mike Levine en Eddie Wold als team Levine (20)
  • Berend van den Bos & Joris van Lankveld en Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá met de Amerikanen Bruce Ferguson & Robert Hollman als team Hollman (36)
  • Ton Bakkeren met de Deense Christina Lund Madsen en de Amerikanen Nikolay Demirev, Justin Howard en Hansa Narasimhan als team Narasimhan (37)
  • Tobias Polak en Meike Wortel met de Zweedse Ida Grönkvist en de Amerikaan Bruce Rogoff als team Wortel (41)
  • Bob Drijver & Bart Nab en Danny Molenaar & Tim Verbeek met de Amerikaanse Patricia Cayne en de Italiaan Dano De Falco als team Cayne (46)

IMP houdt de komende dagen een goed oog op hoe zij het doen en zal hiervan berichten.