Valsspelen doe je zo

Lausanne (Zwitserland), 12 september 2016. De European Bridge League (EBL) heeft de beslissing bekend gemaakt van haar Straf- en Tuchtcommissie in de zaak tegen de van valsspelen verdachte Duitsers Josef Piekarek en Alexander Smirnov (zie ook ons artikel van 19 september 2015). Die beslissing dateerde overigens reeds van 14 juni 2016, maar is pas onlangs gepubliceerd. De sancties waren wel al langer bekend: vier jaar schorsing, levenslang niet meer mogen samenspelen, en veroordeling in de proceskosten. Piekarek en Smirnov vormen het enige paar dat het afgelopen jaar beschuldigd is van valsspelen en dat dit heeft bekend. Het nieuws in de recente publicatie is met name hun eigen verklaring van hoe ze vals speelden:

We besloten extra informatie over de kracht van onze hand uit te wisselen door de manier waarop we de biedkaarten op de biedbak leggen. De afmetingen van de biedbak geven je soms de gelegenheid om de biedkaarten op verschillende manieren neer te leggen. Die manier van communiceren hebben we niet bedacht; we hebben haar gekopieerd en overgenomen. We vonden deze wijze van bridgen van meet af aan niet leuk, dus hebben we haar niet opgenomen in ons Systeem. We hebben er slechts sporadisch gebruik van gemaakt, met name als we speelden tegen paren of teams van wie we wisten of vermoedden dat ze tegen ons ook niet zuiver speelden.

Deze laatste zin legt een groot gevaar bloot: bij een ‘valsspelcultuur’ kunnen topspelers, althans de zwakkere karaktertjes onder hen, het gevoel krijgen te moeten kiezen tussen ofwel genoegen nemen met een plek onder de wereldtop, ofwel ook gaan valsspelen, eventueel alleen als het erop lijkt dat ‘ze tegen hen ook niet zuiver spelen’, zoals in bovenstaande verklaring. Die heeft Piekarek en Smirnov trouwens weinig geholpen; hun straf is slechts iets lichter dan die van andere veroordeelde valsspelers.