Toppers uit Italiaanse team

Turijn, 6 oktober 2014. De Italiaanse wereldtopspelers Norberto Bocchi, Giorgio Duboin en Agustin Madala hebben verklaard niet meer te willen uitkomen voor het Italiaanse nationale team. Dat schrijven zij in een open brief aan de Italiaanse bridgebond FIGB. Als reden voor deze stap geven zij op dat het ‘onsuccesvolle optreden’ van het open team sinds het WK 2013 op Bali leidt tot klachten die hun reputatie schaden. Wel stellen zij het niet uit te sluiten dat zij hun positie in de toekomst zullen heroverwegen. Zie de bewuste brief (in Engelse vertaling) op NewInBridge.

IMP vroeg Onno Eskes, non‑playing captain van het Nederlands open team, om commentaar. Dit is wat hij zei:

Doodzonde

Vorig jaar won Gianni Medugno de strijd om het voorzitterschap van de Italiaanse bridgebond. Een van zijn verkiezingsbeloften was het instellen van selectiewedstrijden (op teambasis) voor het nationale team. Bocchi en de zijnen waren het daar niet mee eens. De Italiaanse topparen zijn verdeeld over de teams van Lavazza en Angelini. Door deze nieuwe opzet was het niet meer mogelijk het sterkst mogelijke Italiaanse team op te stellen. Het resultaat hiervan werd direct pijnlijk zichtbaar in Opatija. Tijdens en na dit EK is de discussie in Italië niet al te ridderlijk verlopen, wat culmineerde in dit besluit van Bocchi/Madala/Duboin.

Doodzonde, omdat de bridgewereld natuurlijk altijd de grote bazen aan het werk wil zien op de grote kampioenschappen. Brink-Drijver, Buras-Narkiewicz, Bocchi-Madala, Duboin, allen behoren tot de tien beste paren van de wereld, maar ze ontbreken op het WK.

Overigens ben ik het geheel met Bocchi eens dat selectiewedstrijden op teambasis niet productief zijn. Met uitzondering van landen met een brede, gelijkwaardige top, maar die zijn er nauwelijks (afgezien van de Verenigde Staten).

Onno Eskes, non-playing captain Team Oranje