Thiele-Verdegaal winnen Cohenbeker

Leiden, 26 juni 2015. Mark Thiele en Renée Verdegaal zijn dit jaar de winnaars van de Pierre Cohen beker (voorheen de Telegraaf beker) voor het beste Nederlandse paar in het toernooi voor gemengde paren tijdens het bridgefestival te Antibes-Juan-Les-Pins, Zuid-Frankrijk (zie ook ons artikel van 7 mei 2015). Renée en Mark behaalden daarin de zesde plaats met 57,92%. Aangezien zij kort daarop uit Antibes-Juan-Les-Pins vertrokken, kon de Pierre Cohen beker hun daar niet worden uitgereikt. Daarom gebeurde dat onlangs in het denksportcentrum Robijnstraat te Leiden door Elly Ducheyne. Mark Thiele schreef onderstaand verslag.

Mixen in Juan-Les-Pins

door Mark Thiele

Wanneer je in het voorjaar lekker wilt genieten van zon, lekker eten en bridgen, dan is het zuiden van Frankrijk de uitgelezen plek. Het toernooi in Juan-Les-Pins is alom bekend en is met de vele bekende gezichten de ideale plek om een heerlijke week te beleven. Op aanraden van Hans Metselaar vestigden Renée en ik ons in een leuke studio in het centrum van Antibes.

We hebben prachtig weer en het bridgen gaat ook prima, la belle vie, wat wil een mens nog meer. Na dag twee staan we derde, we zakken uiteindelijk af naar een mooie zesde plaats. Het onderstaande spel kwam op dag één langs:

Nadat Renée zwak 3♣ heeft tussengeboden, biedt mevrouw rechts van mij a tempo 3 en na mijn 5♣ bod biedt meneer links van mij a tempo 5♠. Dit geeft mevrouw rechts van mij net genoeg informatie om er nog even een zesde schoppen aan vast te plakken. Je kan er wel wat van zeggen, maar mijn Frans is niet echt bien, dus ik laat het er maar bij zitten; ik denk er wel van alles van …

Wat nu, we kunnen nu wel gaan uitnemen, maar dan houden we sowieso niets aan de score over, want 7♣ gaat zeker voor achthonderd of meer. We zullen deze pil moeten slikken en je weet maar nooit. Ook in het zonovergoten Zuid-Frankrijk zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Renée start ♣A, die houdt en de zuidhand verschijnt op tafel. Goede afspraak: ‘a tempo 5♠ bieden’. Mijn gedachten worden niet vrolijker bij het aanschouwen van deze dummy, maar oké, wat nu? Ik speel ♣10 bij, Lavinthal, suggererend dat ik harten na wil. Renée, sensitief als ze is, speelt vervolgens a tempo en kleine harten na.

De leider heeft nu een dilemma, hij wil niet down zijn in de tweede slag. Rob Jagroop heeft het ooit eens treffend omschreven: ‘Renée, jou geloven ze!’. De leider stapt na rijp beraad op met hartenaas maar is nu verder kansloos, omdat ruitenvrouw verkeerd zit. Een volle top was ons deel. Boontje komt om zijn loontje, zullen we maar zeggen.

Sinds meer dan twintig jaar is voor het hoogst eindigende Nederlands paar een prijs beschikbaar, de Pierre Cohen beker, voorheen de Telegraaf beker. Tijdens een receptie halverwege het toernooi reikt Elly Ducheyne jaarlijks deze prijs uit. Op het moment van die receptie zaten Renée en ik echter helaas weer in het druilerige Nederland. Ik had mijn goede vriend Leo Huvers, voorzitter van de Leidse bridgeclub Crash, gevraagd de honneurs voor ons waar te nemen. Elly nam hier echter geen genoegen mee en ze bedisselden dat Elly naar Crash zou komen om de beker en bijbehorende envelop te overhandigen. Als geboren en getogen ‘Leidsche’ stemde Elly hier gretig mee in.

Voor Crash was het een hele eer om Elly en dochter Reini op woensdag 17 juni te ontvangen. De vele bekende gezichten en het Leidse sfeertje deden Elly en Reini zichtbaar goed. Tijdens een innemende toespraak zei Elly onder meer dat de prijs zal blijven bestaan en dat zij deze zal uitreiken zolang zij dat kan. Vanzelfsprekend hoop ik – en ongetwijfeld velen met mij – dat dit nog heel erg lang is.

Elly en Reini weerden zich die avond als invalpaar met +9 in de butler uitstekend. Al met al was het een heel geslaagde avond en zowel Elly als Reini hebben de bekende Crash-nazit nog tot in de vroege uurtjes weten vol te houden.