Staf kiest voor jeugd

Utrecht, 3 mei 2016. Het vrouwenteam dat Nederland zal vertegenwoordigen bij het Europees Kampioenschap voor landenteams op 16–24 juni dit jaar in Boedapest, zal bestaan uit Laura Dekkers & Doris van Delft, Marion Michielsen & Meike Wortel en Jet Pasman & Anneke Simons. Dat hebben captain Alex van Reenen en coach Hans Kelder gisteravond bekendgemaakt (zie ook de NBB-website). Van de vier paren in de vrouwenkernploeg valt dus het paar Carla Arnolds & Wietske van Zwol ditmaal buiten de boot ten gunste van het jonge paar Dekkers-Van Delft. Van hen debuteert Doris van Delft in het vrouwenteam en deed Laura Dekkers eerder mee in 2011 in Veldhoven voor brons.

Hieronder enkele reacties van betrokkenen. Allereerst Alex van Reenen, captain van het team:

Als je selectie meer dan drie paren herbergt, impliceert dat dat je ook iets te kiezen hebt. Prettig om een selectie scherp te houden. En daarnaast is een jong paar altijd een welkome aanvulling.

Bij de vrouwen bevinden zich vier paren in de selectie. Het laatst bijgekomen en ook laatst gevormde paar is Laura en Doris. Laura heeft haar sporen al verdiend met Marion, Doris komt rechtstreeks vanuit de girls-selectie. Wil je dat zo’n nieuw paar zich ook serieus genomen binnen de gevestigde orde gaat voelen, dan moet je daarvoor een klimaat scheppen. Een systeemtrainer wordt aangesteld, Simon de Wijs, en je laat ze (als enige paar) aan alle voorbereidingstoernooien na Chennai meedoen, wat ze met plezier en vol overgave deden. Even opgesomd: het Elite-toernooi in Beijing, de interland tegen Frankrijk in Parijs, SAMG in Huaian, de Neighbour Challenge in Vianen en tot slot afgelopen weekend de German Trophy in Berlijn. Als je hen dan al die toernooien laat doorlopen en ze laten zien over het algemeen prima opgewassen te zijn tegen sterke internationaal gelouterde tegenstanders, met zelfs winst bij de paren op het Elite-toernooi, dan moet je dat als begeleiding ook durven honoreren.

En natuurlijk is er nog sprake van wisselvalligheid in de prestaties, maar als je kijkt naar de enorme progressie die is geboekt, mede door het investeren in veel samenspelen in competitieverband en bij HOK, is de keuze ook weer niet helemaal verrassend. Laura is onzes inziens uitgegroeid tot een topspeelster en Doris heeft de potentie om dat te worden. Het paar speelt een zeer moderne en behoorlijk agressieve vorm van bridge die veel druk bij de tegenpartij legt en dat levert punten op!

Het is altijd heel vervelend om een paar, zeker een paar met zoveel palmares als Carla en Wietske, buitenspel te zetten, maar dat hoort, naast alle prettige zaken, nu eenmaal ook bij het ‘captainschap’. De verschillen tussen de paren – eerlijkheidshalve Marion en Meike daarbuiten latend – zijn niet zo groot, wat de keuze niet echt makkelijk maakte.

Vervolgens Marion Michielsen:

Het is natuurlijk heel mooi dat er nu vier paren in de selectie zitten en al helemaal dat het nieuwe paar (net) zo jong (als wij) is. Ik heb erg veel zin in het EK en veel vertrouwen in Laura en Doris.

Ten slotte Wietske van Zwol:

Ik ben teleurgesteld en ook wel verrast. Carla en ik hebben een matig seizoen achter de rug, maar dat geldt ook voor de twee andere paren. Ik snap dat je op een gegeven moment de jeugd het voordeel van de twijfel moet geven. De keus voor Jet en Anneke heeft waarschijnlijk te maken met de inschatting dat zij stabieler zijn. Carla en ik hebben qua werk en privé een drukke en onrustige periode achter de rug, maar kunnen juist nu weer gas geven. Hans en Alex hebben een afweging moeten maken met dit als resultaat.

Wij bij IMP vinden het natuurlijk jammer voor Carla en Wietske, maar we hebben alle vertrouwen in het nieuw gevormde vrouwenteam en wensen hun alle succes binnenkort in Boedapest.