Spel van de dag (5)

OCBL Midweek Swiss 17-02-2022 ronde 9 Apple-Smart Rabbit

De visie van Bas Drijver

O/Allen

spade icon 9 6 4 3

heart icon A H 8 2

diamond icon B 8 2

club icon 6 5

spade icon V

heart icon 10 9 7

diamond icon A H 8 2

club icon A H V 10 9

Na een pas van oost opende zuid (Sjoert Brink) 1club icon, west volgde 1spade icon , noord (Bas Drijver) doublet en oost 2spade icon. Drijver-Brink hanteren nu een handige afspraak: 3club icon van zuid is take-out met een driekaart harten. Bij gebrek aan een schoppenstop eindigde het in 4heart icon in noord. Schoppenstart voor het aas en schoppen na, getroefd. Drie topklaveren (in noord ruiten weg) en getroefd door oost. Ruiten na: A-H en ruiten getroefd (die kleur zit 3-3). Schoppen getroefd en nu?

Drijver weet inmiddels dat oost met vijf hartens achter hem zit. Als daar heart icon VB bij zitten, kun je 4heart icon dan nog maken? Ja hoor, meende Drijver en liet dat als volgt zien (zuid aan slag, 7 slagen binnen):

spade icon 9

heart icon A H 8

diamond icon

club icon

spade icon

heart icon 10

diamond icon 8

club icon 10 9

Hij speelde de dertiende ruiten. West in de denktank. Drijver claimde: ‘Ik troef met heart iconA en speel schoppen.’ Oost kan met een honneur voortroeven maar zit dan ingegooid! Tien slagen: +620. Dat west heart iconV sec had en oost heart iconB vijfde, was een meevaller voor andere leiders in 4heart icon die in de vergelijkbare eindfase een harten uit zuid speelden. Geef mij maar de variant van Bas! Aan de andere tafel zaten ze in 5club icon min 1 dus 12 imp winst voor Apple.