Spel van de dag (18)

WK Salsomaggiore, kwartfinale Nederland-Italië ronde 3 van 6, 4 april 2022

Ingooi door Lauria

Nederland begon de kwartfinales tegen Italië met een gedegen voorsprong in ronde 1 van 6 (51-21 imp), die echter in ronde 2 grotendeels verdampte (6-35 verlies). De Italianen gingen voortvarend verder door meteen in ronde 3 een slem te maken waar Van Prooijen-Verhees door ferm tussenbieden van Lauria-Versace uit bleven.

Onderstaande 3SA (O/Allen) was weer een swing voor de Italianen. Het contract werd gespeeld door Lauria (sorry voor heulen met ‘de vijand’).

W

N

O

Z

spade icon A 10 9 8

heart icon A 9 4 3

diamond icon A 2

club icon B 7 5

spade icon B 7 4 3

heart icon H V 10 6 5

diamond icon B

club icon V 6 4

spade icon H V 6

heart icon B 2

diamond icon H V 7 5 3

club icon A 10 8

spade icon 5 2

heart icon 8 7

diamond icon 10 9 8 6 4

club icon H 9 3 2

Lauria opende als oost 1SA, Versace 2club icon, relay. Lauria 2diamond icon: ofwel minimaal zonder 4-4 hoog, ofwel geen 4 hartens maar wel 4 schoppens. West informeerde met 2heart icon naar de variant en Van Prooijen doubleerde. Even later mocht zuid uit tegen 3SA en die legde uiteraard heart icon8 op tafel. Die was voor heart iconV en ruiten na, genomen op tafel. Weer ruiten (noord harten weg) voor diamond iconH en twee hoge schoppens. Toen simpelweg heart iconB na en noord was ingegooid en mocht ten slotte de klaveren aanspelen… Tien slagen.

Paren die 3SA in west speelden, kregen een vergelijkbare aanwijzing toen noord met heart iconH startte en heart iconV vervolgde (beide hielden). Vervolgens mocht ie iets naspelen. Schoppennakomst gaf meteen het contract weg, diamond iconB vertraagde het halen van negen slagen enkel.

Aan de andere tafel zat Berend van den Bos, niet geholpen door enige aanwijzing, ook in oost in 3SA. Ruitenstart was voor het aas en meteen een klaverensnit over de 9… Een down en 12 imp naar Italië.

Gelukkig haalde Nederland nog hier en daar een aantal imps terug en de eindstand na 3 ronden was precies gelijk: 85-85 imp.