Ramondt-Westra winnen Topcircuit

Amsterdam, 5 maart 2017. Vincent Ramondt & Berry Westra hebben het Witte Huis Topcircuit gewonnen. Dat werd dit weekend gehouden in het Witte Huis te Amsterdam. Ramondt & Westra eindigden in de finale met +93 imps, genoeg voor de eerste plaats en een hoofdprijs van € 5000. Tweede werden Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá met +61 imps, derde Berend van den Bos & Joris van Lankveld met +35. Aan de finale deden zestien paren mee. Zie verder de volledige uitslag op de NBB-Uitslagenpagina.

De naam ‘Topcircuit’ dekt maar tot op zekere hoogte de lading, want de landelijke top in de zin van de open kernploeg was in deze finale grotendeels afwezig: alleen Berend van den Bos & Joris van Lankveld deden mee, nadat ze overtuigend de voorronden hadden gewonnen. Danny Molenaar & Tim Verbeek en Tom van Overbeeke & Maarten Schollaardt hadden daaraan meegedaan maar de finale niet gehaald. De overige openkernploegparen, Sjoert Brink & Bas Drijver, Bob Drijver & Bart Nab, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees, zullen andere prioriteiten hebben gehad.

De finale was integraal te kibitzen via Bridge Base Online. Dat ook op dit niveau spelen iets anders is dan kibitzen, bewijst het volgende spel:

Tegen 3SA start Berry met ♣5 (tweede van vierkaart of langer zonder plaatje). Mooi gedaan van Berry, kansloze bal nu, wellicht snelle claim voor een down, misschien mooi moment om een kopje thee te gaan zetten; aldus denk je dan als argeloze kibitzer. Wanneer je echter besluit dat de thee éven kan wachten, zie je dat de leider klein laat bijspelen voor de vrouw van oost – die vervolgens de heer naspeelt. Dat had een nodige deblokkade kunnen zijn, als west zou zijn uitgekomen van ♣J975 of langer (ze spelen vierde van boven met een plaatje) en geen drie vaste slagen ernaast heeft. Nu is het de maaknakomst. Zulke dingen gebeuren, niet alleen bij de partners van kibitzers op hun clubavond, maar ook bij de winnaars van het Topcircuit.