Primeur: gaan Kalita – Nowosadzki naar Zwitserland?

Er gonzen geruchten dat het Poolse top-paar Jacek Kalita – Michal Nowosadzki naar Zwitserland gaat verhuizen, om daar het team van Pierre Zimmermann te gaan versterken.

Het gerucht klinkt aannemelijk. Nowosadzki zal niet spoedig voor Polen uitkomen, na zijn valsspelschandaal. Hij werd op BBO betrapt op ‘self kibitzing’ en gaf dat ook toe; iets wat de Poolse bridgebond ertoe deed besluiten hem niet langer op te stellen. Om toch internationaal uit te kunnen komen ligt dit dus voor de hand.

Kalita – Nowosadzki is een paar van wereldklasse; ze wonnen in zowel 2015 als 2019 de Bermuda Bowl voor Polen (Nederland verloor in de 2019 finale van ze) en beiden zijn ‘World Grand Master’, de hoogste trap van de World Bridge Federation. Ze staan op het moment op de 11e en 13e plaats van beste spelers; een lijst die, ironisch genoeg, op het moment door Pierre Zimmermann aangevoerd wordt. Hoezo kun je niet je weg naar de top kopen?

Uiteraard zal Zimmermann geen afscheid nemen van Sjoert Brink en Bas Drijver – die in de laatste Bermuda Bowl overtuigend de Butler wonnen. Ook Michal Klukowski, een van de individueel sterkste spelers ter wereld, zal waarschijnlijk blijven. Dat betekent dat Zimmermann waarschijnlijk afstand zal doen van Fernando Piedra (zijn partner) en Piotr Gawrys. Wat interessant is, is dat als deze wending zich inderdaad voor gaat doen, Zimmermann zich omringd heeft met een jong team van absolute wereldklasse.

De vraag blijft: met wie gaat Pierre een partnership vormen? Haalt hij Kalita – Nowosadzki uit elkaar, of gaat hij met Klukowski spelen?

Hoe dan ook, wij gaan meer van ze horen.