Palace Cup in Warschau

Warschau, 28 augustus 2014. Van 26 tot en met 29 augustus wordt in Warschau de Palace Cup gehouden. Het hoofdonderdeel van dit bridgefestival is de TOP‑16, een driedaags invitatietoernooi met tal van wereldsterren. Uit Nederland doen mee Bauke Muller & Simon de Wijs, die op dit moment aan kop gaan. Bekende buitenlandse namen zijn voorts Balicki, Bertheau, Bessis, Bilde, Birman, Buras, Dubinin, Gromov, Kwiecień, Narkiewicz, Nystrom, Padon, Pszczoła en Zia.

Uitkomstdoublet van 3SA

Het volgende spel ontlokte veel discussie:

Algemeen gangbaar is dat een doublet van 3SA, zonder dat iemand een kleur heeft geboden, vraagt om een speciale uitkomst, maar welke uitkomst, daarover verschillen de meningen. Gespeeld wordt onder meer: schoppenstart, hartenstart, klaverenstart en ‘kortste hoge kleur’. Mogelijk spelen NZ dit laatste, want zuid start ♠9, waarna het contract met een overslag wordt gemaakt als oost Q vindt nadat noord schoppenlengte blijkt te hebben en oost correct redeneert dat het doublet dan wel gebaseerd zal zijn op hartenlengte: +950. Aan een andere tafel vindt na hetzelfde biedverloop Zia wel de hartenstart voor twee down.

Overigens wordt dit spel op sommige media bericht als ‘Lightnerdoublet van de dag’. Het is echter gangbaar de term ‘Lightnerdoublet’ alleen te gebruiken voor een uitkomstdoublet van een slemcontract, waarvoor trouwens ook andere regels gelden. De enige naam die wij ooit zijn tegengekomen voor een uitkomstdoublet van een ‘kleurloos’ geboden 3SA-contract, luidt ‘Elwell-doublet’, dat onder die naam gewoonlijk vraagt om hartenstart.