Oude garde naar MK-finale

Utrecht, 12 januari 2016. In de halve finales van de Meesterklasse viertallen heeft een ‘oude garde’ internationals de finale bereikt. Dat was echter in beide gevallen nipt: Het Witte Huis 1 (Sjoert Brink & Bas Drijver, Vincent Ramondt & Berry Westra) won van Het Witte Huis 2 (Frank Bakkeren & Ton Bakkeren, Jacco Hop & Meike Wortel, Ernst Wackwitz & Chris Westerbeek) met 179–160 imps. Nog nipter was het bij ’t Onstein 1 (Bauke Muller & Simon de Wijs, Ricco van Prooijen & Louk Verhees) tegen ’t Onstein 2 (Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá): 172–170 imps. De keuze van het nationale open team lijkt op grond hiervan nog geen gelopen race.

Op onderstaand spel uit de wedstrijd De Zeerob tegen Crash in de degradatiepoule wist Oscar Nettl als enige 3SA thuis te brengen (analyse van Oscar zelf):

Noord ♠Q uit, vlot gedoken door west, vervolgd met ♠A en schoppen na. Er is natuurlijk enig gevaar dat noord na ♠Q zou stoppen met schoppen en een andere kleur zou switchen. Alle drie de andere westspelers nemen de schoppen direct om de ruitensnit te nemen, hopend op een schoppen, twee harten, een klaveren en vijf ruiten; allen gaan zij in 3SA twee down.

Nu zuid geen schoppen meer heeft, zijn er altijd negen slagen, ook met maar vier ruiten. West kan zich dus de safety play veroorloven door A te slaan voor – zonder dat noord aan slag komt – vier ruiten, een schoppen, twee klaveren (snit naar veilige hand) en twee harten; nu de K valt, is er nog een upje.

Vraag is of het zakken van de schoppen de beste speelwijze is, maar het pakt hier wel goed uit: aan de andere tafel gaat oost (?) in 3SA twee down, zodat het spel 13 imps oplevert.

Helaas mocht dit spel niet voorkomen dat De Zeerob degradeert, evenals Crash en eerder De Vriendenkring en BC 70. Van de zes teams in de degradatiepoule handhaafden zich alleen ’t Onstein 3 (Peter IJsselmuiden, Jan Jansma, Danny Molenaar, Geon Steenbakkers, Tim Verbeek) en De Lombard (Bob Drijver, Aarnout Helmich, Gerbrand Hop, Bart Nab, Tom van Overbeeke, Tobias Polak).

De finale van de Meesterklasse in op 23 en 24 januari.