Onstein wint Champions’ Cup

Riga (Letland), 11 november 2017. Het Nederlandse team van bridgeclub ’t Onstein heeft de zestiende European Champions’ Cup in Riga gewonnen. Het team bestond uit Peter IJsselmuiden & Geon Steenbakkers, Danny Molenaar & Tim Verbeek en Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá. Als ’t Onstein 3 hadden zij namelijk dit jaar de vaderlandse viertallencompetitie gewonnen en dat geeft recht op deelname aan de strijd om de Cup. Die wordt jaarlijks gehouden tussen de kampioenen van de tien hoogst geëindigde landen van het laatste Europees kampioenschap plus de vorige winnaar en een team van het gastland. In de finale versloegen de Nederlanders met 34–26 imps het Noorse team Vikersund BK (Jon Aabye & Øyvind Saur, Erik Eide & Tormod Røren, Sigurd Evjen & Vidar Smith).

Kaplan en Gazzilli

Op het volgende spel uit de tweede helft van de finale doen beide partijen er goed aan niet te hoog te komen. Het bieden van de Nederlanders toont diverse moderne snufjes en interessante aspecten.

Om te beginnen de opening van Molenaar als west: zelfs als je niet scheutig bent met openen op tweehoogte, lijkt deze kaart toch in aanmerking te komen; immers voor 4 heb je niets meer nodig dan twee kleine harten en ♣J en of korte klaveren. Oosts antwoord van 1SA heet Kaplan-inversie en toont een vijfkaart+ schoppen; 1♠ zou maximaal een vierkaart schoppen zijn en minder dan mancheforcing (vierkaart schoppen mancheforcing zit in 2♣). Deze conventie is al oud, maar verwerft de laatste jaren populariteit omdat zij goed combineert met een andere hippe conventie: Gazzilli. Dat laatste is er zo een waarvan sommigen beweren: ‘als je dat niet speelt, ben je niet ambitieus genoeg’.

Gazzilli houdt in dat 1♠-1SA-2♣ diverse betekenissen heeft, waaronder in elk geval minimale handen met klaveren als tweede kleur en sterke handen van circa 17+. Na 1-1SA in zijn traditionele betekenis kun je dat ook spelen, maar na 1-1♠ als vierkaart+ gaat dat niet zomaar, want er zijn twee cruciale verschillen: antwoorder is niet naar boven begrensd, en er is al een schoppenkleur bekend. Echter, met Kaplan-inversie kun je na 1-1♠ (als 0-4 schoppen en gelimiteerd) mooi 1SA spelen als Gazzilli met daarin ten minste minimale handen met schoppen als tweede kleur en sterke handen. Bovengenoemde problemen zijn nu teruggedrongen tot gevallen dat antwoorder een vijfkaart of langer heeft in schoppen.

Nederlandse angsten dat onze landgenoten met allebei een mooie kaart maar geen ruitencontrole te hoog gaan komen (en de Noren dan de ruitenstart vinden), worden gelukkig niet bewaarheid. Ook de Noren doen dit goed.