Onstein 1 wint Meesterklasse

Utrecht, 26 januari 2020. Dat bridgeclub ’t Onstein de Meesterklasse viertallen zou winnen, wisten we al sinds twee weken (zie ons artikel van 13 januari). De finale dit weekend ging tussen ’t Onstein 1 (Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees) en ’t Onstein 2 (Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Bob Drijver & Bart Nab en Danny Molenaar & Tim Verbeek). Toen na zaterdag Onstein 1 voorstond met 106–40 imps, leek het ondanks nog veertig spellen te spelen een gelopen race.

Gelul Tweeduizend

‘Gelul Tweeduizend’ was een sketch van Kees van Kooten en Wim de Bie in hun programma Hadimassa, begin jaren zeventig. Het was een parodie op wat tegenwoordig een talkshow heet, in een tijd dat je nog geen talkshowoorlogen had en het jaar 2000 in een verre toekomst lag in plaats van in een grijs verleden. Het getal tweeduizend plus wat discussie erover kwam aan de orde bij spel 6 van zitting 4:

In het bieden is de vraag wat 2SA betekent, of zou moeten betekenen. Als na twee hoog (geen opening) van de tegenpartij partner ons dwingt te bieden met een negatief doublet, en rechts vervolgens past, spelen velen 2SA als Scrambling: ‘partner, ik weet niet welke kleur ik moet kiezen’. OW zouden dan terechtkomen in 3, dat een paar down gaat, maar waarschijnlijk niet zal worden gedoubleerd. 2SA werd echter door de BBO-operator niet aangegeven als gealerteerd en er staat ook niets over op de systeemkaart; het was dus misschien toch bedoeld als reëel, werd in elk geval blijkbaar door west zo opgevat, hetgeen leidde tot een ‘scherpe’ 3SA, die wél werd gedoubleerd.

Zuid begon uiteraard met zijn zes hoge schoppen, waarop noord in de tweede slag 2 afgooide. Ze spelen hun eerste afgooi tegen SA als Lavinthal, dus die 2 moet een aansignaal voor klaveren zijn. Niettemin speelde zuid na de schoppenlawine toch harten na, waardoor de schade beperkt bleef tot vier down en 1100. ♣10 na zou zeven down hebben betekend voor 2000, wat leidde tot enige discussie bij NZ over dat getal.

Aan de andere tafel speelde zuid een vredige 2♠ +3 (het lijkt een koude 4♠, maar niet als west begint met driemaal ruiten, want dan kan zuid niet naar zijn hand). Dat betekende 14 imps voor Onstein 2, dat in de zitting verder uitloopt naar 87–9 en in totaal 127–115 voor komt.

De laatste zitting leidde tot een vrij rustige 37–25 imps in het voordeel van Onstein 1, zodat de finale eindigt in een perfect gelijkspel van 152–152 imps. Dat betekent echter dat Onstein 1 kampioen is, en wel omdat die de round‑robin hebben gewonnen.

En ja, zeven down in die 3SA gedoubleerd voor 2000 en 18 imps zou Onstein 2 het kampioenschap hebben gebracht. Een kleine vijftig jaar na Hadimassa is het getal 2000 weer gesprek van de dag.


De kampioenen: van links Ricco van Prooijen, Louk Verhees, Simon de Wijs, Monique Melchers, Bauke Muller, Hans Melchers (Louk Herber)