O, wat zijn die Polen stil

Opatija, 24 juni 2014. Nadat op het Europees Kampioenschap voor landenteams zowel het open team als de senioren er tegen Polen met boter en suiker in waren gegaan, was het gisteren uitkijken naar de derde wedstrijd van Oranje tegen Polen, die van de dames. En die stelden de fans in oranje juichpakken niet teleur: 63–10 imps voor 19,43–0,57 oftewel bijna de volle mep voor onze dames. We hadden vroeg in de wedstrijd al een woordje Pools geleerd van de schrijfzame Poolse BBO-commentator: niestety = helaas (en opgezocht: pindakaas = masło orzechowe). De oranje dames hadden ‘s morgens al met 15,00 gewonnen van Schotland en wonnen ‘s avonds van Israël met 16,58. Zij staan nu tweede achter Italië met gemiddeld ruim 15 en lijken in dit stadium Nederlands beste hoop op eremetaal.

Ons open team doet daarvoor ook nog mee. Het verloor van Turkije met 7,45, maar won van Bosnië-Herzegovina met 12,55 en van Engeland met 14,80. Het team staat nu achtste met iets boven het gemiddelde. De senioren verloren nipt van Portugal met 9,69 maar wonnen toen bijna maximaal van gastland Kroatië met 19,77 en van Duitsland met 15,92. Zij staan nu tiende, de laagste finaleplaats.

Vandaag speelt weer iedereen drie wedstrijden: het open team tegen Wales, Letland en Roemenië, de vrouwen tegen Turkije en Roemenië met tussendoor een bye, goed voor 12 winstpunten. De senioren spelen swiss en dus is hun indeling niet van tevoren bekend. De belangrijkste wedstrijden zijn live te volgen op Bridge Base Online (BBO).

In de dameswedstrijd Nederland-Polen was onderstaand spel een van onze dikste winsten. Aan de tafel met Marion Michielsen (rechts op de foto) & Meike Wortel tegen de eveneens jonge Danuta Kazmucha (links op de foto) & Ewa Miszewska gebeurde het volgende:

Een volgbod op tweehoogte belooft volgens algemeen aanvaarde normen ongeveer een opening en daar komt oost niet aan. Ook de 6322-verdeling en de Q10 sec pleiten tegen volgen. West met haar dikke opening valt haar negatief doublet niet te verwijten. Met 4 wist Michielsen wel raad en dat ging uit de natuur twee down. Tegen 3♠ een down aan de andere tafel was dat goed voor 12 imps.

Valt de schade mee? Niestety, nee!