Nederland naar finale na opgave

Wuhan, Hubei (China), 26 september 2019. Spraken wij gisteren al voorzichtig over opgeven door Noorwegen, tegenstander van Nederland open in de halve finale op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China, vanochtend is dit inderdaad gebeurd. Nadat Nederland in de vierde zitting nog eens 60–24 scoorde voor totaal 220–77 imps, zagen de Noren het niet meer zitten en gaven op. Zulk opgeven bij een oninhaalbare achterstand komt in knock‑outwedstrijden regelmatig voor, maar opgeven met nog twee zittingen te gaan is vrij zeldzaam. Het Nederlands open team staat dus in de finale en komt morgen uit tegen de winnaar van USA 1–Polen, stand na vijf zittingen 115–153.

Ook bij de vrouwen zijn er opgaven, helaas voor Nederland aan de verkeerde kant: bij 112–189 achter tegen China met nog één zitting te gaan hebben de Nederlandse vrouwen opgegeven. Ook in de andere halve finale was er een opgave: bij 138–233 tegen Zweden gooiden de Engelse vrouwen het bijltje erbij neer. Morgen hebben we dus een vrouwenfinale China–Zweden.

De senioren spelen als enige Nederlanders nog maar staan na vijf zittingen 150–196 achter tegen Engeland.

Bij twijfel eentje hoger

Het volgende spel uit de vierde zitting droeg er belangrijk aan bij de Noren van hun hopeloze positie te overtuigen:

De eerste drie biedingen zijn identiek (hoewel voor 2 alternatieven denkbaar zijn). Dan scheiden de wegen. Bauke Muller als zuid, die in tegenstelling tot zijn partner geen bijzondere verdeling heeft, volgt het regeltje ‘bied op wilde spellen bij twijfel eentje hoger’. Dat regeltje werkt lang niet altijd en leidt vaak tot investeren van een ‘verzekeringspremie’ van een imp of acht, maar als je zo dik voor staat als Nederland, kun je je dat veroorloven en wil je voor alles geen dubbele manche weggeven. 5 gedoubleerd wordt na hartenstart vlot gemaakt en kan zelfs na troefstart niet down, doordat ♣J10 meevalt.

Boye Brogeland in de decision seat volstaat met doublet – en levert een dubbele manche in, want ook 4♠ gedoubleerd wordt vlot gemaakt. Nederland scoort +550 en +590 voor 15 imps en staat in de finale.