Nederland herovert België

Brussel (België), 1 februari 2016. Nadat de spelers van de Bridge Club du Centre et de l’Orée de Bruxelles (BCOB) het vorig jaar een beetje lieten afweten – Phenix won toen de finale van het Belgisch kampioenschap viertallen tegen Squeeze – is hun sterkste team weer op het appèl. De finale tussen BCOB en Squeeze is een herhaling van 2010. Bij BCOB is de enige overlever van toen Philippe Coenraets, bij Squeeze veteraan Hubert Janssens. Ook opvallend: Steven De Donder, toen BCOB en partner van Coenraets, speelt nu voor Squeeze. Nog een opvallende deelneemster bij Squeeze, dat met wisselende partnerships speelt: Tine Dobbels, een kleine zeven maanden zwanger.

BCOB kreeg dit jaar versterking van een toppaar uit Nederland: Jacco Hop & Gert-Jan Paulissen, terloops afgesproken tijdens een toernooi in Antwerpen in april 2015. Ze overvleugelden de concurrentie door behoorlijk comfortabel de hoogste butlerscore te halen in de round robin. Ook in de finale stond er geen maat op hen. Alle zittingen speelden ze met Zvi Engel & Philippe Coenraets, op zich al niet het meest beroerde Belgische paar. Het derde BCOB-paar was Jean-Marie Backès & Eric Demarcin.

Na de eerste dag (drie zittingen van zestien spellen elk) stond Squeeze al een dikke honderd imps in het krijt. Op het tweede spel van de tweede dag volgde meteen de genadeslag dankzij een staaltje gecontroleerd bieden van Hop-Paulissen:

Jacco liet meerdere opties open met zijn doublet en Gert-Jan begreep dat twee kleine harten geen ideale uitgangspositie vormden om 3SA te spelen. Hij stelde nog even zijn klaveren voor, maar daar had Jacco geen interesse in. Met twee honneurs paste Gert-Jan tevreden op 4♠. Na hartenstart voor het aas en switch van ruitenheer kwam het contract nooit in de problemen, omdat zuid geen entree meer heeft voor een introever.

Aan de andere tafel begon het bieden identiek, maar koost west (Gunther Dauwe) ervoor om, in plaats van te dubbelen, meteen 3SA te bieden omdat hij over een stopper beschikte. Tine Dobbels mocht dat afspelen na hartenstart voor de heer. Zes klaveren, een harten en ruitenaas zijn onvoldoende, dus je moet ook de ruitensnit nemen en dan hopen op klaverenheer dubbelton voor. Ze begon dus met ruitentien, maar helaas was dat niet de winnende keuze. Meteen klaveren snijden en ruitenaas cashen of beginnen met een kleine ruiten werkt toevallig allebei omdat ruitenheer sec zat, maar dit werd uiteraard niet gevonden. Tine las het spel nog juist door na vier ruitenslagen (twee harten en een schoppen weg in Noord) en een klaverensnit, schoppen te spelen om slechts één down te eindigen en slechts 10 imps af te geven.

BCOB bleef de wedstrijd domineren en speelde rustig uit voor een eindstand van 264–150 imps. Minieme domper op de feestvreugde: een ander BCOB-team degradeert, waardoor er komend seizoen voor het eerst in negen (!) jaar geen drie BCOB-teams in de ereafdeling spelen.

IMP dankt Alon Amsel voor verslag en analyse.