Mini-SA slaat toe tegen Frankrijk

Lyon (Frankrijk), 19 augustus 2017. Op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon kwam Nederland vanochtend in beide categorieën uit tegen China. Beide wedstrijden gingen verloren, open voor 7,45 en vrouwen voor 3,27 wedstrijdpunten. De vrouwen hadden de rest van de dag twee betrekkelijke ‘makkies’ tegen Taiwan en Jordanië. Open echter wachtte Nederland nog een zwaar slot van de round‑robin: eerst tegen Frankrijk, dik eerste met ruim veertien punten voor op Nederland als tweede; daarna de laatste wedstrijd tegen Monaco, dat tot dan wat was tegengevallen maar wel sterk is.

De mini-SA slaat weer toe

We gaan uiteraard kijken bij de kraker tegen Frankrijk. Nederland treedt aan met Berend van den Bos & Joris van Lankveld tegen Cédric Lorenzini & Jean-Christophe Quantin en Bauke Muller & Simon de Wijs tegen Thomas Bessis & Frederic Volcker. Uit deze wedstrijd belichten wij het volgende spel.

Alle zes paren van de Nederlandse open kernploeg, en ook Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers bij de vrouwen, spelen tegenwoordig in bepaalde gunstige posities een ‘mini‑SA’, een 1SA-opening die minder dan 11 punten kan bevatten. Het verdedigen daartegen is berucht moeilijk en hier zien we de mini‑SA toeslaan. In de open kamer bereiken Berend en Joris ondanks tegensputteren van NZ verdienstelijk slem. Je bent altijd wel een hartenslag kwijt en ♣K moet dan goed zitten, maar bij de kortere schoppen; dat is bij elkaar een redelijke kans en het contract wordt snel gemaakt.

In de andere kamer opent Simon de Wijs een mini‑SA, in deze positie 9–11. Het antwoord van 3♠ is preëmptief (maar niet per se heel zwak) en het scheelt niet veel of OW zijn geheel uit de bieding gedrukt. West weet er in de uitpas nog net een doublet uit te persen, maar slem is nooit meer in beeld. Noord doet nog een redbod met 4♠, dat vier down gaat voor 800. (Een discutabele actie: als je met die noordhand toch 4♠ biedt, dan misschien beter een rondje eerder; goede kans dan dat het OW helemaal uit de bieding drukt.) Tegen 1430 levert het spel 12 imps op. Nederland verliest de wedstrijd tegen de koploper met 35–38 imps voor 9,09 wedstrijdpunten. Gekwalificeerd had Nederland zich allang.

De vrouwen winnen intussen 15,19 wedstrijdpunten tegen Taiwan. Zij staan zevende, zijn nog niet helemaal zeker van kwalificatie, maar staan ruim zestien punten voor op nummer negen, USA 1. Zie ook de uitslagenwebsite en de pagina 2017 World Teams Championships Lyon van IMP met videogalerij en fotoalbum van Elisabeth van Ettinger.