Michielsen-Wortel winnen paren

Beijing, 15 december 2014. Op de World Mind Games in Beijing, China, hebben Marion Michielsen en Meike Wortel de vrouwenparen gewonnen. Met een score van 53,93% bleven zij ver vóór de rest van de twaalf deelnemende paren. Daartoe behoorden ook Jet Pasman & Anneke Simons (50,45%) en Carla Arnolds & Wietske van Zwol (48,30%). Bij de open paren met eveneens twaalf uitgenodigde deelnemers wonnen de Monegasken (voorheen Noren) Geir Helgemo & Tor Helness ex aequo met de Israëliërs Ilan Herbst & Ophir Herbst, beide paren met 54,20% en beide behangen met een gouden medaille.

Het fatale spel

Inmiddels is ook bekend hoe het Nederlands vrouwenteam op het allerlaatste spel de finale van het viertallen tegen Engeland verloor door een manche te missen die overal elders was geboden en gemaakt:

In de uitpas van 1 zijn allerlei biedingen denkbaar om de zuidhand aan te geven, waaronder een vorm van tweekleurenvolgbod, bijvoorbeeld Michaels 2, en een in de uitpas gewoonlijk sterke 2♠. Beide zuidspeelsters kiezen echter voor 1♠. Bij Marion en Meike gaat het nu mis in de interpretatie van 3: is dat inviterend (en zou bijvoorbeeld 2SA als good‑bad een zwakkere hand aangeven), of is het slechts deelscore betwisten, mede aangezien het (negatieve) doublet van noord al ruiten impliceert? De – anonieme, wat ongebruikelijk is – commentator in het Daily Bulletin merkt hierover op:

I have my own view as to who was the more culpable for the missed game but, having learned from past follies, am not going to state here who I think dropped the ball and threw away a world championship event. That might cross me off someone’s Christmas card list, so all I will say is that 3 made a comfortable +150 but that meant 7 IMPs to England.