Lavazza wint weer Vanderbilt

Reno, Nevada (USA), 21 maart 2016. Op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen in Reno, Nevada, Verenigde Staten heeft het Italiaanse team Lavazza de Vanderbilt gewonnen. Het team bestond uit Alejandro Bianchedi, Norberto Bocchi, Diego Brenner, Giorgio Duboin, Agustin Madala en Zia Mahmood. Met 164–111 imps versloegen zij gisteren in de finale team Cayne met James Cayne, Lorenzo Lauria, Antonio Sementa, Michael Seamon, Mustafa Cem Tokay en Alfredo Versace. Ook hier dus een aanzienlijk Italiaans contingent. Vorig jaar won bijna hetzelfde Lavazza-team ook de Vanderbilt. Al sinds 1957 drukt Italië met zijn landslieden een stempel op de bridgewereld en blijkens deze Vanderbilt is dat nog lang niet ten einde.

Nederland in de Vanderbilt

Het verst in de Vanderbilt kwamen de Nederlanders Jan Jansma, wiens team Rosenthal in de halve finale met 88–113 verloor van Cayne, en Sjoert Brink & Bas Drijver, wier team Bertheau in de halve finale tegen Lavazza na drie van de vier zittingen bij een stand van 43–146 imps opgaf. Zeven andere teams met Nederlanders (zie ons artikel van 14 maart) waren al eerder uitgeschakeld. Terwijl Nederland al tweemaal (1993 en 2011) het wereldkampioenschap voor landenteams heeft gewonnen, is het nog nooit een team met een of meer Nederlanders in de gelederen gelukt beslag te leggen op de Vanderbilt.

Nederlandse successen in Reno

Nederlandse successen waren er in Reno wel in andere toernooien. Team Schwartz met Huub Bertens, dat in de Vanderbilt de kwartfinale verloor van Bertheau, won daarna de Jacoby Open Swiss Teams. Marion Michielsen en Meike Wortel, laatstgenoemde in de kwartfinale van de Vanderbilt uitgeschakeld – Marion deed daar niet mee – wonnen met de Zweedsen Ida Grönkvist en Cecilia Rimstedt en de Amerikaanse Sally Meckstroth de Machlin Women’s Swiss Teams. Beide toernooien zijn van de zwaarste categorie, namelijk waarmee je ‘platina’ ACBL-meesterpunten kunt verdienen (die zijn er ook in de kleuren goud, rood en zwart).

Huub Bertens schrijft een verslag over Reno in de komende IMP.