Laatste Nederlanders in Vandy

Kansas City, Missouri (USA), 15 maart 2017. Dé wedstrijd voor Nederlanders gisteren in de Vanderbilt op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Kansas City, Missouri, Verenigde Staten leek die van team ‘Hollman’ met Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá en de Amerikanen Bruce Ferguson & sponsor Robert Hollman tegen team ‘Diamond’ met onder anderen de Amerikaanse (oudere) jonge honden Kevin Bathurst & Justin Lall en Eric Greco & Geoff Hampson plus sponsor John Diamond & Brian Platnick. Het beloofde een interessante ontmoeting te worden – maar het werd een desillusie: na drie van de vier zittingen stond ‘Hollman’ met 56–152 imps achter en voelde het zich geroepen op te geven. Een dergelijke achterstand wordt namelijk beschouwd als hopeloos en opgeven is dan gangbaar. Vanzelfsprekend is het echter niet: in de eerste ronde stond het als allerlaatste geplaatste team ‘Irish Juniors’ tegen het als tweede geplaatste team ‘Nickell’ – nummer één ‘Lavazza’ had een bye – na drie zittingen achter met 33–234 imps, maar speelde door voor een eindstand van 42–312.

De laatste Nederlanders in de Vanderbilt zijn nu Sjoert Brink & Bas Drijver in team ‘Zagorin’, dat met 112–107 imps won van het Japanse team ‘Chen’ en vandaag uitkomt tegen team ‘Lall’, en Jan Jansma in team ‘Rosenthal’, dat met één impje 98–97 won van ‘Bates’ en vandaag speelt tegen ‘Mahaffey’.

Ja, zo sterk bezet is de Vanderbilt: dat je als Nederlandse kernploeger al blij mag zijn als je de achtste finale haalt.