Laatste loodjes in Tromsø

Tromsø (Noorwegen), 11 juli 2015. Op de open Europese kampioenschappen in Tromsø was vandaag de laatste speeldag, namelijk de tweede dag van de finale open paren en van de Marit Sveaas Swiss Pairs. In de open paren hadden van oorspronkelijk twaalf paren met Nederlanders (zie ons artikel van 4 juli) drie paren de finale van 52 paren gehaald, te weten Ricco van Prooijen & Simon de Wijs (16e), Bob Drijver & Bart Nab (26e) en Berend van den Bos & Joris van Lankveld (35e). Het toernooi werd gewonnen door de Fransen Thomas Bessis & Frédéric Volcker met 56,65%, tweede waren de Zweden Anders Morath & Bengt-Erik Efraimsson met 56,43% en derde de Amerikaan Chris Willenken met de Deen Dennis Bilde.

Aan de Marit Sveaas Swiss Pairs (geen medailletoernooi) deden zeven Nederlandse paren mee. Van hen eindigden Tom van Overbeeke & Tobias Polak fraai als eerste met 58,07 %.

Twee dagen eerder al eindigden de vrouwenparen en seniorenparen. Bij de vrouwen was het goud voor de jonge Zweedsen Sandra Rimstedt & Emma Sjöberg (na haar recente huwelijk ook bekend als Emma Övelius) met 60,06%. Rosaline Barendregt, die tegenwoordig in Noorwegen woont en met een Noorse speelde, eindigde als elfde van veertien finaleparen. Het enige andere Nederlandse paar, Rosalind Hengeveld & Mieneke Vliegenthart, strandde in de halve finale A.

Bij de seniorenparen wonnen Nico Doremans & Jaap Trouwborst brons als derde van veertien finaleparen met 52,47%. Zij waren de enige Nederlanders in dit toernooi. Winnaars werden de Duitsers Ulrich Kratz & Bernhard Strater met 60,82%.

Tromsø – IMP is net terug van er geweest – ligt in een prachtig fjordenlandschap ruim boven de poolcirkel met niettemin een gematigd klimaat. Het bleek een gastvrije locatie met vriendelijke, voorkomende mensen. De European Bridge League had over het algemeen de organisatie goed voor elkaar. Veel gemopper was er daarentegen over de speelgelegenheid: een soort fabriekshal met een minimum aan comfort en een gebrek aan elementaire faciliteiten. Zo was er geen garderobe of zelfs maar een kapstok om een jas op te hangen. Toiletten waren er van het type dat je aantreft op bouwplaatsen of bij openluchtfestivals. Dat vormde wel een contrast met het casino in Oostende twee jaar geleden, en ook met wat Nederland in 2011 bood in Veldhoven.

De volgende open Europese kampioenschappen worden gehouden op 10–24 juni 2017 in Montecatini, Italië.