Jansma wint pokertoernooi

Venlo, 9 juli 2018. Jan Jansma, topbridger en voormalig kernploeglid, heeft gisteren het Main Event van de Venlo Poker Series gewonnen. Aan de finaletafel hadden acht van de negen overgebleven deelnemers, onder wie Jansma, al eens eerder een Poker Series-toernooi gewonnen. Het leverde hem € 17.392 aan prijzengeld op en een ticket voor de Dutch Open. Poker is een kaartspel dat draait om circa 60% toeval en 40% behendigheid. Dat is een groter aandeel toeval oftewel puur geluk dan in bridge. Maar met poker valt wel meer geld te verdienen.

Toeval versus behendigheid in poker – en in bridge

Hoe komen we aan die cijfers? dat legt journalist Michael Persson uit in zijn artikel ‘Ook gokken moet je leren’ in de Volkskrant van 17 maart 2007, katern Kennis, pagina 3. Hoogleraar kansrekening Ben van der Genugten en hoogleraar speltheorie Peter Borm verzonnen een gedachte-experiment waarin ze de volgende drie fictieve spelers definiëren:

  • de beginneling, die ‘maar wat doet’;
  • de expert, die perfect volgens de kansrekening speelt;
  • de valsspeler, die handelt met voorkennis van hoe de kaarten zijn geschud.

Van der Genugten en Borm definiëren nu het aandeel toeval als het verschil in rendement tussen de expert en de valsspeler, en het aandeel behendigheid als het verschil in rendement tussen de beginneling en de expert.

Voor zover IMP weet is voor bridge deze verhouding nooit bepaald. Ongetwijfeld is het aandeel behendigheid aanzienlijk groter dan bij poker, maar de overwinningen van later veroordeelde valsspelers (Fantunes, Fisher-Schwartz) wijzen erop dat het aandeel toeval niet valt uit te vlakken, wat we uiteraard al wisten.