Jansma andermaal nipt ontsnapt

Kansas City, Missouri (USA), 17 maart 2017. Voor de tweede maal dit toernooi heeft team ‘Rosenthal’ met de Nederlander Jan Jansma met één imp verschil gewonnen in de Vanderbilt op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen in Kansas City, Missouri, Verenigde Staten. Woensdag won ‘Rosenthal’ al van ‘Bates’ met 98–97 (zie ook ons artikel van 15 maart), gisteren won het van ‘Schermer’ met 125–124 imps. Na drie van de vier zittingen stond het team nog achter met 76–99, met nog twee spellen te gaan bedroeg de achterstand nog altijd 14 imps. Toen kwam dit spel (halve slag gedraaid) met Jan Jansma in een schitterende hoofdrol:

De uitkomst van ♠3 was voor heer, aas en troef. Jansma als leider speelde een ruiten naar de vrouw voor oosts heer. In hoeverre kun je oost kwalijk nemen dat hij aftroevers in dummy meende te moeten beperken door A en harten na te spelen? Dit verschafte echter de leider een entree in J om op ♠Q zijn overblijvende ruiten af te gooien. Het gunstige klaverenzitsel deed de rest om dit onmaakbare contract thuis te brengen voor 9 imps winst. Nog eens 6 imps winst op het allerlaatste spel door een betere deelscore brachten ‘Rosenthal’ de overwinning. (Met dank aan Mike Cassel, die dit spel op Bridge Winners plaatste.)

Vandaag komt Jansma met zijn team in de halve finale uit tegen het als nummer twee geplaatste team ‘Nickell’ met onder anderen Jeff Meckstroth & Eric Rodwell.

Opvallend was gisteren de uitschakeling van de topfavoriet, het als nummer één geplaatste Italiaanse ‘Lavazza’, dat met 47–136 imps verloor van ‘Cayne’. Laatstgenoemd team speelt nu vandaag de andere halve finale tegen ‘Schwartz’ (van de Amerikaan Richard Schwartz, niet te verwarren met de Israëlische valsspeler van dezelfde achternaam).