Israël kampioen open

Opatija, 2 juli 2014. Op het Europees Kampioenschap voor landenteams heeft gisteravond het team van Israël de open afdeling gewonnen na een finale die bijna net zo spannend was als enige uren eerder die bij de vrouwen. Het team van Israël bestond uit: Lotan Fisher & Ron ‘razende ruitentien’ Schwartz, Alon Birman & Dror Padon en Ilan Herbst & Ophir Herbst onder leiding van non-playing captain Ron Pachtman. Tweede werd Monaco, derde werd Engeland en voor het wereldkampioenschap kwalificeerden zich voorts Polen, Bulgarije en Duitsland. Nederland, dat een wedstrijd eerder al was uitgeschakeld voor kwalificatie, eindigde van de achttien finalisten als elfde met 171,53 winstpunten, 26,69 achter nummer zes.

Butlerscores

Kort na afloop van het kampioenschap heeft de organisatie ook de officiële butlerscores gepubliceerd, die tot dan toe alleen beschikbaar waren voor teamcaptains en andere insiders (zie ook de discussie op het IMP webforum). Voor de open afdeling en de senioren zijn aparte butlerscores gepubliceerd voor voorronden en finales. De totaalscores in het overzicht hieronder zijn door ons berekend als gewogen gemiddelden.

De gouden vrouwen zien hun prachtige prestatie ondersteund door drie positieve butlerscores, met Marion Michielsen & Meike Wortel als sterpaar maar beide andere paren prima meekomend. De butlerscores van het Nederlands seniorenteam, dat zich vroeg in de ‘troostfinale’ heeft teruggetrokken (vandaar het geringe aantal spellen), mogen wat ons betreft voor zich spreken.

Schreven wij gisteren al over de tegenvallende prestaties van het open team dat die ‘niet de ‘schuld’ [zijn] van debutanten Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá, wier eerste optreden op dit niveau juist redelijk geslaagd mag heten’; enkele uren later zien we dit meer dan bevestigd in hun uiterst fraaie butlerscore, de een na hoogste van de open finale (achter Roland Rohowsky & Joerg Fritsche van Duitsland). Dat ze ‘misschien iets lager zullen staan dan de Veldhovenveteranen’ blijkt uiteindelijk niet het geval en dat ‘laatstgenoemde paren ook niet in hun beste vorm [leken] te steken’, zien we bevestigd, met name in de finale. Met de eveneens veelbelovende Berend van den Bos & Joris van Lankveld als vijfde paar heeft Nederland nu een kernploeg waaruit de keuze van een nationaal team geen gelopen race meer is en waaruit een paar op bridgereis in China niet automatisch een verzwakking hoeft te betekenen. Ondanks het teleurstellende resultaat mag dat voor het open team het positieve nieuws van Opatija heten.