In memoriam Marcin Leśniewski

Tot onze grote spijt moeten we u laten weten dat Marcin Leśniewski (geb. 1948) is overleden. De Wereld Grootmeester (WBF 2005) was een van de meest bekroonde Poolse bridgers. Winnaar van drie Wereldkampioenschappen (transnationals in 1997 met Krzysztof Martens en in 2005 met Piotr Gawryś, alsmede de paren in 1994 met Marek Szymanowski) en ook van drie Europese titels (teams in 1993 met Krzysztof Martens, de paren in 1999 met Tomasz Przybora en de gemengde paren in 1992 met zijn levenspartner Ewa Harasimowicz.) Daarnaast heeft Marcin Leśniewski honderden titels, medailles, bekers en andere onderscheidingen gewonnen; zowel in Polen als in het buitenland. Hij was ook actief als bridge instructeur, vele generaties hadden profijt van zijn hulp. Algemeen gewaardeerd en geliefd, theoreticus, ontwerper van biedsystemen, een heer aan tafel.

Maestro, vaarwel …

Ik heb Marcin leren kennen tijdens de EK 1979 gehouden in Lausanne. Toen al maakte hij op mij een grote indruk met zijn ongeëvenaarde analytische vermogen. Na afloop van elk spel wist hij feilloos te vertellen hoe het contract afgespeeld moest worden na elk mogelijk uitkomst.

Hij kon het nog steeds. November jl. rapporteerde Brian Senior over het schitterend afspel van een schoppen manche door Leśniewski tijdens de finale van de Online Contract Bridge League.

Oost/Allen

W

N

O

Z

spade icon A B 10 9

heart icon H 10 9 8

diamond icon 5 4 2

club icon 6 3

spade icon V 7 6 4 3

heart icon B

diamond icon H V 10 8 3

club icon 10 4

spade icon 2

heart icon A 5 3

diamond icon B 9 6

club icon V B 9 8 5 2

spade icon H 8 5

heart icon V 7 6 4 2

diamond icon A 7

club icon A H 7

West
Yang

Noord
Seligman

Oost
Gu

Zuid
Leśniewski

pas
1SA
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
4spade icon
dbl
pas
pas
pas

Het doublet suggereerde een aanzienlijke troeflengte aan de linkerzijde, de uitkomst van diamond icon2 gaf een oneven aantal kaarten aan, hopelijk drie. Om het contract te maken op grond van deze informatie is een zorgvuldige planning vereist. Je kunt het zelf met open kaarten proberen, of direct verder gaan lezen.

Om het aantal verliezers in de troefkleur tot twee te reduceren heb je een extreme troefreductie in beide handen nodig en in de vier-kaarten eindspel moet je in de gesloten hand zien te komen, zoals op het diagram hieronder.

W

N

O

Z

spade icon A B 10 9

heart icon

diamond icon

club icon

spade icon V 7

heart icon

diamond icon V 10

club icon

spade icon 2

heart icon

diamond icon

club icon V B 9

spade icon H 8

heart icon V

diamond icon

club icon 7

De nagespeelde heart iconV getroefd door west, overgetroefd in noord, west aan slag gebracht met een ruiten laat de laatste slag aan de leider maken met spade iconH. Om dit eindspel te bereiken is het noodzakelijk om de ruitenuitkomst in dummy te nemen. Alleen dan blijven er vier entrees naar de gesloten hand over die nodig zijn voor drie hartenaftroevers op tafel en de entree terug naar de hand.

Zo bedacht, zo gedaan. Ter ere van Marcin, laat mij voor volledigheid nog twee opmerkingen maken. Ten eerste, is het wellicht niet zeker dat west’s schoppen uit AB109 bestaan maar zonder harten aas-heer zou hij met minder niet gauw doubleren. Daarnaast kan het contract niet gemaakt worden met spade icon9 bij oost.

Ten tweede is het contract niet te maken na klaveruitkomst.

Vertaald van de website van de Poolse Bridge Federatie