IMP helpt Nederland aan goud

Montecatini Terme (Italië), 23 juni 2017. Het was met een banddikte dat Magdaléna Tichá & Wietske van Zwol goud haalden bij de vrouwenparen op het open Europees kampioenschap te Montecatini (zie ons artikel van 22 juni). Hun voorsprong op de Poolsen Katarzyna Dufrat & Justyna Zmuda bedroeg slechts 1,25 matchpunten. En eigenlijk was het maar 0,25 matchpunten, want op spel 11 van de laatste zitting haalde Tichá als west 3SA met twee overslagen voor een gedeelde top (460), maar in de bridgemate werd abusievelijk 490 ingevoerd voor een volle top.

Het verschil van 0,25 matchpunten ontstond op spel 18, het op drie na laatste spel van het kampioenschap. Het enige andere Nederlandse paar in de vrouwenparen, IMP-webredacteur Rosalind Hengeveld met haar partner Mina Vliegenthart, die ook de finale hadden gehaald, kreeg tegen de Noorsen Virginia Chediak & Ranja Sivertsvik een arbitrale score wegens langzaam spel. Op wisseltijd was er nog een heel spel niet gespeeld. De wedstrijdleider vroeg wie er met name langzaam had gespeeld. De Nederlandsen stelden dat het de Noorsen waren. Die ontkenden dat niet, de video-operator beaamde het en de video kon het zo nodig uitwijzen. Niettemin kregen beide paren 40% op het spel.

Zouden zij het spel wel hebben gespeeld voor een ‘normale’ 3SA+1 – één mevrouw maakte slechts negen slagen – dan zouden Tichá-Van Zwol op dit spel 9 matchpunten uit 16 hebben gescoord en Dufrat-Zmuda 7. Bij een arbitrale score wordt echter de formule van Neuberg toegepast. Hierdoor kregen Tichá -Van Zwol er 0,125 matchpunten bij en werden Dufrat-Zmuda met 0,125 gekort. Dus zonder inbreng van de IMP-redacteur zouden deze twee paren precies gelijk zijn geëindigd, als tenminste die scorefout op spel 11 tijdig boven water was gekomen.

De belangrijkste verdienste van IMP voor de Nederlandse medaillespiegel was echter dat Hengeveld-Vliegenthart in de halve finale achtste werden met 53,07% en daarmee Dufrat-Zmuda 0,12% voorbleven. Hierdoor was de carry‑over van de Poolsen niet 16 maar 14 matchpunten. En die twee punten kwamen ze aan het eind te kort.