IBPA-prijs voor Bob Donkersloot

Sanya, 20 oktober 2014. Tijdens de veertiende Red Bull World Bridge Series in Sanya, China heeft de International Bridge Press Association (IBPA) zijn jaarlijkse prijzen bekendgemaakt. De IBPA is een vereniging van bridgeschrijvers en bridgejournalisten (onder wie ook IMP- medewerkers) met meer dan driehonderd leden. De prijswinnaars en overige genomineerden in de diverse categorieën zijn vervat in een document 2014 IBPA Awards, dat vandaag is gepubliceerd. De prijsuitreiking vindt eveneens vandaag plaats in Sanya. De winnaars:

Bridgeboek van het jaar: The Art of Declarer Play

Tim Bourke en Justin Corfield, The Art of Declarer Play, KD Books & Publishing, 2014 (ISBN 978‑1494247256); verkrijgbaar onder meer bij Amazon.

Volgens de beoordelaars hoort dit boek in het rijtje van de boeken van Watson, Reese en Kelsey als een van de beste ooit geschreven over het afspel voor gevorderden.

Alan Truscott Award: Frank Stewart

De ‘Alan Truscott Award’ wordt uitgereikt aan een persoon of een organisatie die, naar de mening van de IBPA, iets op bridgegebied heeft gedaan dat Alan Truscott (1925–2005) op prijs zou hebben gesteld. De prijs gaat dit jaar naar de bekende bridgecolumnist en ‑schrijver Frank Stewart, auteur van negentien bridgeboeken, waaronder The Bridge Player’s Comprehensive Guide to Defense en Better Bridge for the Advancing Player.

IBPA-persoonlijkheid van het jaar: Patrick Huang

Deze prijs gaat naar de Chinees Patrick Huang. In 1969 was hij een van de spelers die met Taiwan de finale van de Bermuda Bowl bereikten door de Verenigde Staten te verslaan in een team onder leiding van C.C. en Kathie Wei en met gebruikmaking van het toen nieuwe Precisiesysteem. Die overwinning was in die tijd een sensatie en betekende het begin van de opkomst van bridge in het verre oosten.

Afspel van het jaar: Marc Jacobus

Marc Jacobus (Verenigde Staten) is de winnaar van de prijs voor het mooiste afspel van het jaar. Onder de overige genomineerden bevond zich ook de Nederlandse Wietske van Zwol voor haar afspel in de halve finale van de Venice Cup 2013, zoals beschreven door Carla Arnolds in ‘Wonderful Wietske’ in Bridge en andere periodieken.

Verdediging van het jaar: Jacek Pszczoła

Deze prijs voor de mooiste verdediging gaat naar de Pool Jacek Pszczoła voor zijn verdediging in de kwartfinale van de Transnational Teams 2013, zoals beschreven door Brent Manley (VS) in een artikel ‘The Eleventh Hour’. Onlangs werd Pszczoła met Meike wortel nog tweede bij de gemengde paren in Sanya.

Bieding van het jaar: Michel en Thomas Bessis

Michel en Thomas Bessis (Frankrijk) hebben volgens de IBPA het beste biedverloop van het jaar op tafel gelegd. Het werd beschreven door hun landgenoot Philippe Cronier in een artikel ‘La Onzième Heure’ (Te elfder ure). Onder de overige genomineerden bevond zich ook de Nederlander Jan Jansma op grond van een artikel ‘Elementary, My Dear Watson’ door Toine van Hoof.

Junior van het jaar: Bob Donkersloot

De laatste prijs ten slotte, die voor het spel van het jaar van een junior, gaat naar de Nederlander Bob Donkersloot. Onder de titel ‘Brilliance, to No Avail’ beschreven Geir-Olav Tislevoll (Nieuw-Zeeland) en Onno Eskes een briljante coup van Bob in het afspel tijdens de German Bridge Trophy 2014:

Uitkomst 9, ongetwijfeld een singleton. Het gevaar dreigt dat oost een hoge ruiten neemt met het aas en de boer terugspeelt voor een aftroever, waarna west door K heen kan spelen voor één down als het aas mis zit. Bob speelt echter niet ‘automatisch’ een hoge ruiten, maar denkt even na en verzint een list: hij duikt de uitkomst voor de boer. Oost speelt het aas na. Als west die troeft, kan hetzelfde gebeuren als waar de leider bang voor was, maar vind dat maar eens. West vond het in elk geval niet. Helaas zat A goed evenals ♠K, zodat ‘iedereen’ 4♠ maakt, vandaar de titel van het artikel. Dankzij deze prijs was het echter toch niet helemaal ‘to no avail’.