IBPA-persprijzen 2018

Sanya, Hainan (China), 31 oktober 2018. De International Bridge Press Association (IBPA), een organisatie van bridgejournalisten, heeft haar jaarlijkse persprijzen uitgereikt op het Hainan Bridge Festival te Sanya in China. Een uitgebreid overzicht van alle winnaars met foto’s en met waar van toepassing de winnende spellen is te vinden in een document van de IBPA (28 MB!). De winnaars per categorie (plus de bridgejournalisten die hen hebben genomineerd) zijn:

 • Bob Hamman (USA), bridgepersoonlijkheid van het jaar
 • Boye Brogeland (Noorwegen), afspel van het jaar (Mark Horton)
 • GeO Tislevoll (Nieuw-Zeeland), tegenspel van het jaar (Liam Milne)
 • WenFei Wang & Shen Qi (China), biedverloop van het jaar (Jian-Jian Wang)
 • Matt Smith (Australië), junior van het jaar (Paul Lavings)
 • Kit Woolsey (USA) voor The Language of Bridge, bridgeboek van het jaar (zie ook ons artikel van 3 oktober)
 • Bridge Baron en Stephen Smith, Alan Truscott Memorial Award (Ron Tacchi)
Robert’s Rules

Bob Hamman (80), bridgepersoonlijkheid van 2018, won dit jaar zijn 31e medaille op een wereldkampioenschap. Dat is elf medailles meer dan wie ook. Hij is bekend dan wel berucht om de ‘regels’ van orde die hij zijn partners oplegt:

 1. Als je meerdere biedingen kunt doen en een ervan is 3SA, bied dat dan.
 2. Speel Bob nooit voor de perfecte hand. Die heeft hij niet.
 3. Als iemand aan tafel niet stil is te krijgen in het bieden, vertrouw dan diegene, niet Bob.
 4. Als je aan slem denkt, trek dan een heer af van wat je meent dat Bob zal hebben.
 5. Wees praktisch.
 6. Doe het juiste.

Echter, wat je moest doen als bovenstaande regels elkaar tegenspreken, daar was Bob nooit erg helder in. Als je 3SA bood op grond van regel 1, en kansloos down ging, beschuldigde Bob je van schending van regels 2, 3 en 6.

Afspel van het jaar

Het spel waarmee Boye Brogeland de prijs voor het afspel van het jaar won, speelde hij tegen de Nederlanders Bob Drijver & Bart Nab. Dat was in de kwartfinale van de open viertallen op de European Winter Games te Monte Carlo in februari 2018. Spel 18, oost gever, NZ kwetsbaar:

Aan de andere tafel hadden Danny Molenaar & Tim Verbeek zonder aan slem te ruiken 4 bereikt, dat vlot met een overslag werd gemaakt. Brogeland en zijn partner Lindqvist raken na een optimistisch biedverloop verzeild in een wat hoge 6. Nab als west komt uit met ♣2 voor het aas. Brogeland troeft een klaveren en speelt een ruiten op. West pakt het aas en speelt de boer terug voor de heer, gevolgd door de vrouw. Oost troeft die met 8 en de leider troeft over, speelt ♠A, troeft een schoppen, troeft een klaveren, troeft een schoppen, troeft een klaveren, troeft een schoppen en speelt ruiten, waarmee hij oosts 2 vangt: contract, 13 imps winst en dit blijkt beslissend voor de wedstrijd.