Hoe win je een WHTC heat?

Utrecht, 22 januari 2014. Door de jaren heen bewijzen Chris ten Kate en Huub van der Wouden zich als een van de meest stabiele partnerships uit de Meesterklasse. De rol van deze ‘Oudere Jongeren’ is nog lang niet uitgespeeld. Hun favoriete wedstrijden zijn de butlertoernooien van het Witte Huis Top Circuit. De succesvolle lijn van vorig seizoen, toen de oud-internationals de eindoverwinning in de wacht sleepten, zet zich gewoon door. Afgelopen weekend wonnen Ten Kate-Van der Wouden afgetekend de derde heat, waarmee ze de leiding in het algemeen klassement hebben overgenomen van Maarten Schollaardt en Oscar Nettl.

Chris ten Kate toonde zich bereid ons een kijkje in hun bridgekeuken te gunnen: “Ook zaterdag gold weer dat je moet proberen geen fouten te maken en open te staan voor giften van de buren. Voor de pauze hield het niet op, na de pauze hield het niet over. We hoopten ons vooral veilig te spelen voor de finale, want die wilden we na vorig jaar toch wel halen, en in die missie lijken we te zijn geslaagd. We hadden de hoge score zoals gezegd niet te danken aan briljante spellen. Wel vielen me twee flink scorende kleine spellen op die we door systeem en kaartwaardering beter deden dan bijna het complete veld.

Op spel 7 van de ochtendzitting bereikten we simpel 2 schoppen via: 1 klaver – 1 ruiten (0-7 any verdeling of echt) – 1 SA (17-19 BAL) – 2 harten (transfer) – 2 schoppen. Met 3 andere paren haalden we via +110 een positief resultaat dat maar liefst 7 imps opleverde.


Op spel 7 van de middagzitting wonnen we zelfs 8 imps door 1 harten te openen, hetgeen we mochten spelen voor 9 slagen. Nu deelden we dit resultaat met 2 andere paren.
Ik vond mijn hand te slecht voor 2 SA (20-21 BAL). Er waren diverse scenario’s:
1) als maat ging passen op 2 SA zat ik veel liever in 1 harten.
2) als hij tegen een antwoord aan zat met een schoppenkleur, zou hij wel gaan bieden en waren in 3 SA de schoppen in ieder geval gestopt.
3) als hij weinig punten had met hartensteun zouden we in 3 of 4 harten eindigen, veel aantrekkelijk dan 2 SA!
4) als hij een antwoord had (6+ HCP) dan ging het richting 3 SA en zou het wel een kans hebben.

Nu had hij een maximale pas en was 3 SA gapend -200. Natuurlijk zijn er wel 4-punters te verzinnen waarbij 3 SA een kans heeft, maar ik vond het een mooi resultaat. Zo zie je maar, het gaat niet alleen om manches bieden, kwetsbare downslagen vermijden levert ook flink op.”