Hoe Boris de paren won

Utrecht 25 april 2016. Na een spannende titelstrijd hebben afgelopen weekend Berend van den Bos & Joris van Lankveld, samen ook bekend als ‘Boris’, de Meesterklasse paren gewonnen. Tweede werden Gert-Jan Paulissen & Yke Smit, derde Bob Drijver & Bart Nab. Er deden 26 paren mee, van wie er negen degraderen. In hun plaats promoveren uit de Eerste Divisie Merel Bruijnsteen & Roland Verdonk, Rogier Maaten & Sigrid Spangenberg, Flip Boer & Massenzio Hoogsteden en Harry Dabekaussen & Paul Meys. Hier degraderen 11 van 35 paren.

Oscar Nettl, met Maarten Schollaardt zevende in de Meesterklasse, verhaalt aan de hand van een spel uit de laatste zitting hoe Boris de titel won. Eerst laat Berend van den Bos ons weten hoe hij het heeft gemaakt en hoe hij tot zijn speelplan kwam.

Berend: Schoppen uit voor de heer en die dook ik. Schoppen na voor de aas en ik zag dat ik dit spel op eliminatie en ingooi moest maken. Klaverenhonneur sec bij noord was een mogelijkheid, maar ik besloot toch op de klaveren 3‑2 te spelen en speelde om het ze zo lastig mogelijk te maken direct in slag drie klaveren richting de aas. Een bijkomend voordeel was dat zuid misschien zou inleggen van QJx of KJx. Dat gebeurde, zuid legde klaverenboer in en ik nam de aas. Ruitenaas, harten naar de aas, ruiten getroefd, harten naar de heer, schoppen getroefd en klaver na. Noord zat ingegooid en ik had mijn contract. Als zuid geen klaverplaatje inlegt kan noord schitteren door klaverenheer onder de aas te gooien.

Oscar: Gegeven het bieden had ik wel moeten weten dat Maarten klaveren heer heeft. Ik had klein moeten leggen en Maarten had dan kunnen schitteren. Maar het loopt anders af, mooie 100% voor de heren. We hadden ze goed in vijf gekregen maar jammerlijk verdedigd. Terechte kampioenen.