Heel Nederland staat voor

Wuhan, Hubei (China), 23 september 2019. Heel Nederland staat op voorsprong na de eerste dag van de kwartfinales op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China. Het open team staat 94–78 imps tegen Zweden. De vrouwen staan 124–86 imps tegen Noorwegen. De senioren staan verdienstelijk 101–89 imps tegen het op papier sterke USA 2 met sterren als Michael Rosenberg. Morgen zijn er voor iedereen nog drie zittingen kwartfinale.

Ook is vandaag begonnen het twaalfde transnationale open wereldkampioenschap viertallen. Dit is geen ‘medaillekampioenschap’. Het begint met een driedaagse kwalificatie op swiss-basis, gevolgd door play‑offs op basis van knock‑out. Er doet geen officiële Nederlandse afvaardiging aan mee, wel Sjoert Brink & Bas Drijver in een ‘Swiss Team’ (aldus genaamd). Ook het Nederlands seniorenteam had zich in een vlaag van misplaatst pessimisme hiervoor opgegeven, maar dat gaat dus vooralsnog niet door.

Er gebeurde van alles

In de open categorie won Zweden de eerste zitting (34–45), maar Nederland kwam in de tweede zitting sterk terug: het scoorde 45 imps tegen Zweden 8. De derde zitting begon met een voorsprong voor Nederland (79–53). Op het eerste spel van de derde zitting gebeurde van alles:

In de open kamer verliest noord de opgelegde vijf slagen: NZ –300.

Gesloten: wanneer Van Prooijen na twee hartenslagen met de noordhand niet naar ruiten switcht maar naar een kleine schoppen, legt oost simpel de negen. Zuid duikt maar OW hebben negen slagen: OW +400 en 3 imps voor Zweden. Nederland verliest de derde zitting (15–25) en staat met 94–78 voor.

Bij de senioren zag het spelverloop er heel anders uit:

Hofland loopt uit het doublet op 4 en verzeilt in een wat vreemdsoortige 4♠. Hij troeft de hartenstart, speelt schoppen naar de boer, snijdt in ruiten en troeft de nagespeelde harten. Nu klaveren naar de heer, nog een harten getroefd in oost en klaveren na. Enkel zuid kan nog aan slag komen en die heeft geen harten meer: OW +420.

Aan de andere kant belanden OW in 5♣. Ruitenstart uit noord is voor zuids heer en de boer na: contract voor 400 en een pepernoot voor Nederland.