Half Nederland al gewipt

Atlanta, Georgia (USA), 1 augustus 2018. Gisteren is ruim de helft van de Nederlanders al uitgeschakeld in de strijd om de Spingold Cup op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Atlanta, Georgia, Verenigde Staten (zie ook ons artikel van 30 juli). Na een openingsronde om het aantal teams terug te brengen tot een macht van twee, waarin alle Nederlanders overleefden of een bye hadden, was gisteren de knock‑outronde van 64. Daarin sneuvelden de teams ‘Demirev’ met Bauke Muller & Simon de Wijs, ‘Verbeek’ met Bob Drijver & Bart Nab en Danny Molenaar & Tim Verbeek, ‘Onstott’ met Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá, ‘Bakkeren’ met de gelijknamige gebroeders (wel tegen de Nederlanders Berend van den Bos & Joris van Lankveld), en ‘Helle’ met Rob Helle & Ed Hoogenkamp en Veri Kiljan & Luc Tijssen.

We moeten hierbij wel bedenken dat op ‘Helle’ na al deze teams speelden met een meespelende (niet-Nederlandse) sponsor. Het niveau van deze sponsors loopt sterk uiteen. Sommigen van hen zijn ‘toevallig’ tevens uitstekende spelers – of misschien moeten we zeggen: sommige bridge-experts hebben ‘toevallig’ geld om te sponsoren. Maar er zijn ook sponsors van een bridgecompetentie die het niveau van breedtesport nauwelijks overstijgt. En de Spingold is (samen met de Vanderbilt in het voorjaar) het sterkste bridge-evenement in Amerika en een van de sterkste ter wereld.

Nog in de race om de Spingold Cup zijn nu: Sjoert Brink & Bas Drijver in ‘Pszczoła’, Jan Jansma in ‘Gupta’, Ricco van Prooijen & Louk Verhees in ‘Tulin’, Huub Bertens in ‘Cheek’, Berend van den Bos & Joris van Lankveld in ‘Mahaffey’, en Marion Michielsen in ‘Fireman’.