Hakken over de sloot

EK Oostende 2018

Menigeen zal enigszins de kluts kwijt zijn door het almaar verschuiven van bridgekampioenschappen ten gevolge van covid. Daarom even een update.

Het laatste EK Bridge werd gehouden in 2018 (Oostende). Zoals te doen gebruikelijk speelde men een volledige round robin omdat de eerste acht landen zich plaatsten voor het WK 2019 in Wuhan. Nederland deed mee zowel in de open als de vrouwen- en seniorenafdeling. Ofschoon geen medailles te vieren waren, plaatsten wél alle drie de teams zich voor Wuhan.

In de Open afdeling won Noorwegen (Terje Aa, Boye Brogeland, Nils Kare Kvangraven, Espen Lindqvist, Allan Livgard, Ulf Haakon Tund) goud; toppaar Helness-Helgemo speelde toen al voor Monaco. Israël werd tweede, Rusland derde.

Bij de vrouwen was de winst voor Polen(Cathy Baldysz, Zofia Baldysz, Katarzyna Dufrat, Danuta Kazmucha, Anna Sarniak, Justyna Zmuda) voor Zweden en Noorwegen.

De senioren kenden Frankrijk als winnaar (Michel Abecassis, Guy Lasserre, Michel Lebel, Alain Levy, Philippe Poizat, Philippe Soulet) voor Zweden en Polen.

Om u alvast in de stemming te brengen hier het laatste spel uit Oostende dat de strijd om goud en zilver in de Open afdeling besliste. Er was een haarbreedte verschil tussen Israël en Noorwegen.

W/OW

W

N

O

Z

spade icon A B 9 8 6 4 2

heart icon 6 5

diamond icon H V

club icon V 7

spade icon 3

heart icon H V B 8

diamond icon 9 6 3

club icon H 10 8 4 3

spade icon 10 5

heart icon A 9 7 4 3

diamond icon 5 4 2

club icon 9 5 2

spade icon H V 7

heart icon 10 2

diamond icon A B 10 8 7

club icon A B 6

Israël was na een 1spade icon-opening van west in 3SA drie down gegaan terwijl tegenstander Hongarije aan de andere tafel afstopte in 3diamond icon (plus 2). 7 imps naar Hongarije.

3SA is trouwens maakbaar als je het verzint in slag 1 spade icon10 te duiken maar je verwacht heart iconA eerder bij west dan bij oost.

Noorwegen speelde tegen Italië:

Brogeland opende de westhand met 1spade icon en na twee passen zei zuid, Sementa, doublet. Bocchi op de noordplaats bood eerst 2club icon en na 2SA van zuid nog 3heart icon. Zuids 3SA besloot de bieding en na schoppenstart, ook spade icon10 genomen met spade iconV, hobbelde dat drie down. Noorwegen +150.

Aan de andere tafel begon Donati als west eveneens met 1spade icon maar oost, Duboin, paste niet maar bood 1SA. Aa als zuid volgde 2diamond icon, west 2spade icon, noord 3diamond icon en west besloot de bieding met 3spade icon. De (letterlijk) gouden beslissing was de pas op 3spade icon van Terje Aa. Twee down en Noorwegen +200 en  8 imps. Met de luttele voorsprong van 1.89 VP op Israël kwam de Europese titel binnen!