Golden girls in Salso

Salsomaggiore (Italië), 14 augustus 2016. Niet alleen op de Olympische spelen, ook op het wereldkampioenschap voor jeugdlandenteams in Salsomaggiore (Italië) doen de vrouwen het beter dan de mannen. Gisteren won het team jonge vrouwen (‘girls’) de gouden medaille door in de finale Australië te verslaan met 228–134 imps. Het winnende team bestond uit Natalia Banaś & Magdaléna Tichá, Merel Bruijnsteen & Janneke Wackwitz en Maaike van Ommen & Esther Visser onder leiding van captain Anneke Simons en coach Aarnout Helmich.

De (mannelijke) aspiranten hadden de finale gehaald maar verloren die van Italië met 175–217 imps. Bij het ingaan van de laatste dag stond Nederland nog 42 imps voor. In de eerste zitting van veertien spellen op zaterdag echter verloren de Nederlanders met 0–70 imps en in de tweede en laatste zitting nog eens 14 imps. Dat klinkt als werk voor sportpsychologen, haptognosten en flowfluisteraars.

Bij de junioren won Polen van China met 175–92 imps. China gaf op met nog één zitting te gaan en 83 imps achterstand. Dat haal je op veertien spellen niet zomaar in – hoewel Italië bij de aspiranten daar dichtbij kwam. Nederland had zijn halve finale verloren van China met 124–128 imps en verloor de strijd om brons van Zweden met 130,5–112 imps. De pupillen waren al enkele dagen geleden klaar; Nederland werd zevende.

In de oktober IMP kun je veel meer lezen over dit opwindende kampioenschap.