WTB: Paarlen voor de zwijnen

Aangedragen door Marcel Winkel

Clubavond, goed niveau. We presenteren dit probleem weer volgens het formaat ‘wie treft blaam?’ (WTB).

Met het bieden leek een eenvoudige manche bereikt. De fantasierijke zuid kwam echter niet uit met de veronderstelde zwakke kleur (klaveren), maar startte recht in de vijfkaart van de leider: met een kleine harten!

Dat leverde niet direct de negende slag op voor de leider, wat uiteraard zo maar het geval had kunnen zijn. Vrouwe Fortuna was zuid goed gezind, want noord was in het bezit van harten heer, die de eerste slag maakte. Noord speelde harten drie terug, zijn oorspronkelijk vierde van boven. Oost probeerde de negen voor de tien van zuid. Deze raapte alleen nog hartenaas op, want hij kon lezen dat het oprapen van vier hartenslagen de vijfde voor de leider (en de negende slag) hoog zou maken.

Na drie hartenslagen vervolgde zuid daarom met zijn hoogste schoppen. De leider kon niet anders doen dan de snit op de heer nemen, waardoor noord aan slag kwam.

Toen noord in de denktank ging, brak bij zuid het zweet uit. Na een tiental seconden vervolgde noord met schoppen en had de leider de rest.

Zou noord anders verdedigd hebben als zuid na harten tien direct met schoppen zou hebben vervolgd? Kent u overigens een leider die in de tweede hartenronde de negen inlegt van QJ9xx? Paarlen voor de zwijnen …