Johan Cruijff uit Oranje vanwege professionele carrière

Professionele carrière van Johan Cruijff bij FC Barcelona niet langer verenigbaar met deelname aan wedstrijden van het Nederlands elftal.

De KNVB heeft vandaag, 1 augustus 1972, in een persbericht laten weten dat de professionele carrière van Johan Cruijff bij FC Barcelona niet langer verenigbaar is met zijn deelname aan wedstrijden van het Nederlands elftal. Cruijff speelt geen kwalificatiewedstrijden voor het WK’74 en wordt evenmin geselecteerd voor dat WK, mocht Oranje zich plaatsen.

In het gehele land is met verbijstering op dit besluit van de KNVB gereageerd. Wij spraken onder andere met Louis van Gaal, speler van Sparta en toekomstig trainer van Ajax: “Ben ik nou zo slim? Of zijn zij nou zo dom?!”. Volgens Ben de Graaf, sportjournalist van de Volkskrant: “Het is natuurlijk allemaal kut, wat die Cruijf laat zien, maar hij hoort er min of meer toch wel een beetje bij.”. Ook Johan Cruijff zelf deed nog een duit in het zakje: “Da’s niet logisch, toch?”.

Over de precieze argumenten die aan de beslissing van de KNVB ten grondslag liggen, tast men vooralsnog in het duister. “Maar”, zo grinnikt Rene van der Gijp, aanstaand televisie-icoon, “daar ken je alleen maar om lachen! Niet dan? Ja, toch?! Hahaha!”.