International Bridge Festival in Tenerife: aanrader!

Wij zijn volgend jaar zeker weer van de partij en hopen dat meer Nederlandse paren ons voorbeeld zullen volgen!

door Marco ter Laare

Van 27 maart tot en met 2 april 2016 deden Linda Molle en ik voor de eerste keer mee met dit voor Nederlanders blijkbaar onbekende toernooi, gezien het feit dat wij het enige deelnemende Nederlandse paar waren – terwijl het toch al voor de 29e (!) keer georganiseerd werd, en met recht internationaal kan worden genoemd, gegeven dat er deelnemers waren uit twaalf verschillende landen.

Het festival begon op zondag met een welkomsttoernooi van 27 spellen, dat door ons werd gewonnen met ruim 65%. Vervolgens begon op maandag om 17:00 uur het openparentoernooi. Het begon hoopvol voor ons met 67%. Dag twee was echter minder aangenaam, omdat we maar 56% wisten te scoren. Door 59% op dag drie en 62% op dag vier wisten we toch nog als tweede eindigen, achter twee spelers uit het Finse nationale team: Clas Nyberg en Vesa Leskela, die door dit resultaat maar liefst voor de vierde keer de zege op hun naam schreven.

Na afloop van de open paren werd er door de organisatie een diner aangeboden, waarbij alle belangstellenden met een bus vervoerd werden naar een echt authentiek restaurant in de bergen, waar het goed toeven was. Bij aanvang werden er onderling veel spellen besproken, maar naarmate de avond/nacht – en het alcoholpercentage ;) – vorderde, werd er vooral veel gegeten, gezongen en gelachen.

Een aantal spellen die die avond de revue passeerden, met onder anderen Clas en Vesa, willen we jullie niet onthouden.

Linda en ik hadden als enige paar twee keer groot slem uitgeboden en gemaakt; onderstaand slem is maar door drie paren geboden (Clas en Vesa mochten als OW 2♠x–1 spelen):

Slechts twee andere paren hadden 7 weten te bereiken.

Op de valreep vonden wij een Zweeds nevenpaar voor de viertallen op vrijdag. Zeven rondjes van zes spellen en de nummers één, twee en drie hadden respectievelijk 123, 122 en 121 winstpunten gescoord. Wij werden derde. Overigens was de door de organisatie aangeboden lunch voortreffelijk met een zeer ruime keuze uit de meest uiteenlopende lekkernijen. Dat het niveau soms best heel behoorlijk was, blijkt wel uit het volgende spel uit de viertallen:

Ik kwam uit met 7-3-2-8 en schoppen na voor mijn heer, die hield! Nu moest ik kiezen: had Linda hartenaas of klaverenheer? Ik speelde uiteindelijk hartenheer na, waarna de leider tien slagen maakte via de schoppensnit. Zou hij mijn schoppenheer met het aas hebben genomen, dan was het downspelen van 4♠ eenvoudig geweest: op de tweede schoppenslag speelt zuid dan 3 bij (Lavinthal) en ik switch ♣2 voor de ruitenaftroever en een down.

Op zaterdag het slottoernooi en wederom een eerste plek voor ons; 67% was voldoende voor de overwinning met 5% meer dan nummer twee, nu een Deens nationaal koppel.

Dat er nog genoeg mis ging illustreert het volgende spel:

Op 3♣ bood ik geen 3, want een eerste cue‑bid mag nooit een singleton of renonce in partners echt geboden kleur zijn. Door het slechte zitsel ging het spel een down na klaverenstart. Dit spel kwam voor in de viertallen en kostte maar 3 imps, doordat ons nevenpaar met ruiten uitkwam tegen 6♠ schoppen, waarna dit ook een down ging.

Wij zijn volgend jaar zeker weer van de partij en hopen dat meer Nederlandse paren ons voorbeeld zullen volgen!