NBB moet zich proactief opstellen in valsspelschandaal

In het recente valsspelschandaal rond Fisher-Schwartz lijkt een meer proactieve opstelling van de NBB dringend gewenst.

Onlangs werd de bridgegemeenschap opgeschrikt door een verklaring van de Noor Boye Brogeland en anderen op het forum Bridge Winners, waarin zij aanbieden hun titels in te leveren voor het winnen van de Spingold en Reisinger 2014, met als derde paar de Israëliërs Lotan Fisher en Ron Schwartz, beschouwd als een van de sterkste paren ter wereld. Reden is dat Brogeland en de zijnen overtuigd zijn dat Fisher-Schwartz vals hebben gespeeld. Enkele dagen later publiceerde Brogeland een website Bridge Cheaters met spellen waarop Fisher-Schwartz vreemde, verdachte bied- en speelacties ondernemen die veel vaker goed voor hen uitpakken dan statistisch aannemelijk lijkt. Zie hierover ook ons artikel van 25 augustus Winnaars leveren titels in en het artikel Fisher-Schwartz beschuldigd van vals spel op de NBB-website.

Diverse buitenlandse bridgebonden ondernemen actie. De Israëlische bridgebond IBF en de Amerikaanse ACBL (organisator van Spingold en Reisinger) onderzoeken de zaak. De Noorse bridgebond heeft zich tot de European Bridge League gewend, omdat met Fisher-Schwartz in de gelederen Israël in 2014 Europees kampioen werd.

Het officiële NBB-standpunt is nu slechts dat de bond wacht op een officiële veroordeling van Fisher-Schwartz om daarna pas te beslissen iets te gaan doen of niet. Echter, een van de bewijsstukken die Brogeland opvoert is het spel waarop bij het Europees kampioenschap 2014 Ron Schwartz tegen Ricco van Prooijen & Louk Verhees in 6 boer-vierde van troef eruit sneed (zie ons forumartikel Kwestie: waarom sneed Schwartz?). Als deze opmerkelijke speelwijze toe te schrijven is aan valsspelen, dan is ook Nederland daardoor benadeeld. En eind deze maand al begint het wereldkampioenschap in Chennai, India: zónder Nederland, dat zich mede door genoemd spel niet kwalificeerde, en mét Israël als Europees kampioen.

Een meer proactieve opstelling van de NBB, een van de grootste bridgebonden ter wereld, lijkt dringend gewenst: bij de EBL en de IBF erop aandringen de Europese titel van Israël te ‘heroverwegen’ (zoals dat heet). Want in ons mooie bridgespel hoort geen plaats te zijn voor valsspelers.