Finalisten Witte Huis Topcircuit

Utrecht, 8 februari 2014. De 16 paren die zich hebben geplaatst voor de finale op 1 en 2 maart 2014 van het Witte Huis Topcircuit zijn bekend. Afgelopen zaterdag 8 februari vond de vierde en laatste heat plaats. Deze vormde een prooi voor Niels de Groot en Jaap Stomphorst uit Groningen. Hier vindt u de gehele uitslag samen met de lijst van de 16 geplaatste paren. Spel 7 uit de tweede zitting van afgelopen zaterdag was spannend. De Groot en Stomphorst waren het beste contract voorbij: 3SA.


Het bieden behoeft enige toelichting. Noords doublet op 1S was support (driekaart harten) of gaf een sterk spel aan en zijn 4S was ‘Turbo’. Nadat zuid een even aantal key-cards had aangegeven, zwaaide noord af naar 5#r. Oost meende dat het lek in klaveren was en trapte daarom af met K2: 7, 4 en aas. De leider speelde troefaas, troefheer en troefboer en had daarna genoeg tempo om de laatste troef op te halen en de hartens te ontwikkelen. Uiteindelijk verdween op een hoge harten de derde   schoppen van noord. NZ +600.
Zou Van Cleeff ‘gewoon’ met SB in de kleur van zijn partner zijn gestart, dan gaat 5R down. De leider wint SA, speelt RA en heer en zal dan oost aan slag brengen via troefboer. Daarna weer schoppen ontwikkelt een schoppenslag voor de verdediging. Indien de leider eerst zou proberen de hartens te ontwikkelen, dan dient west HA een keer op te houden. Een derde rondje harten doet troefnegen promoveren van oost, de downslag. Het spel bezegelde het lot van Jan Jansma en Jan van Cleeff, die nu in het Algemeen Klassement genoegen moesten nemen met een teleurstellende zeventiende plaats.