Tweemaal goud voor Oranje

Wrocław (Polen), 17 september 2016. Op de World Bridge Games in Wrocław, Polen, hebben zowel het Nederlands open team als het gemengd team Goud veroverd. Voor het open team (Sjoert Brink & Bas Drijver, Bob Drijver & Bart Nab en Bauke Muller & Simon de Wijs) ging na klinkende Oranje overwinningen in de play‑offs tegen Rusland, Engeland en Polen de finale tegen Monaco (Jean Charles Allavena, Geir Helgemo & Tor Helness, Krzysztof Martens, Franck Multon en Pierre Zimmermann) lange tijd ongeveer gelijk op. In de vijfde zitting liep Nederland echter uit, onder meer door een scherpe 6 die aan de andere tafel was ‘gemist’, en een 4♠ met de troeven 5‑0, die Muller gedoubleerd maakte en waarin Zimmermann ongedoubleerd down ging. Misschien wel het meest opwindende spel was echter dit uit zitting zes:

Alle commentatoren gingen er voetstoots vanuit dat 4♣ die kleur plus harten aangaf, in Nederland bekend als de Wereldconventie. Na enige tijd echter werd 4♣ uitgelegd als alleen klaveren belovend. Helgemo-Helness zijn nogal ‘natuurlijkerds’ en vormen een van de weinige wereldtopparen die dat nog zo spelen. 6♣ zou altijd down gaan op een hartenintroever. 6SA werd gemaakt door ♣8 uit te laten lopen, een safety play tegen het actuele zitsel.

Drijver riep echter arbitrage wegens een aanzienlijke denkpauze van west op het doublet van 6♣, wat volgens NZ twijfel aangaf of dit wel het beste contract was en zodoende ongeoorloofde informatie vormde. De wedstrijdleiding liet in eerste instantie spelen en moet op dit moment nog beslissen. Een geval als dit vereist namelijk een spelersraadpleging en dat kan even duren. Na nog meer opwindende spellen won Nederland uiteindelijk met 155–134 imps, dus de arbitrage maakt niet meer uit.

In de strijd om het brons heeft gisteren Polen met 105–92 imps gewonnen van Spanje, dat zich tot en met de kwartfinale had ontpopt als een van de verrassingen van het evenement: ‘Spanje is het nieuwe Italië’ (het ‘oude’ Italië sneuvelde in de achtste finale tegen Canada).

Gemengd

Ook het Nederlands gemengd team (Aida Jansma & Jan Jansma en Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá) had in de play‑offs een reeks ruime overwinningen geboekt tegen Hongarije, China en Bulgarije. De finale tegen Rusland (Alexander Dubinin & Tatiana Ponomareva, Andrey Gromov & Victoria Gromova, Anna Gulevich & Georgi Matushko) verliep stroever. Nederland stond lang achter, maar kwam goed terug en won uiteindelijk met 183–155 imps voor eveneens Goud: een topprestatie van dit team met een kernploegpaar (Ritmeijer-Tichá) en een voormalig kernploeger (Jan Jansma) met zijn vrouw Aida.
NL mixed wint wk goud (Elsabeth van Entingen)