Factcheck: kunnen bobo’s bridgen?

Eindhoven, 21 januari 2018. Zoals elk kwaliteitsmedium vandaag de dag trekt ook IMP ten strijde tegen nepnieuws en apekool, en wel door het middel van de factcheck. Vandaag: bobo’s kunnen niet bridgen, waar of onwaar? Ter illustratie presenteren we spel 7 uit de gisteren gespeelde wedstrijd De Bok 1–Limburgia 2 (0,35–19,65) in de Tweede Divisie groep 7, Zuidoost, met in de hoofdrol Koos Vrieze, voorzitter bondsbestuur NBB.

‘Beetje ruw geboden’, aldus Koos Vrieze als oost.1 Start J, genomen met het aas. K deblokkeren en daarna klaveren naar de heer, genomen met het aas (duiken maakt het lastiger maar helpt niet). Harten na voor de vrouw. Nu eerst A en ♣Q incasseren en dan de harten. Op de laatste harten (slag 10) ontstaat er een dubbele dwang: noord moet Q vasthouden, zuid zijn laatste klaveren, niemand kan schoppen houden. Kassa voor 13 imps. ‘Niet te uitbundig graag want zeker duizend bridgers hadden het zo gespeeld’, aldus Vrieze. IMP waagt dat te betwijfelen en meent te mogen concluderen: de stelling is onwaar, ten minste sommige bobo’s kunnen wél bridgen.

1Volgens Maarten Schollaardt (in IMP, oktober/november 2015, pagina 12) kan 4SA hier het best niet azenvragen zijn maar ‘natuurlijk en inviterend’. Dat doet uiteraard aan oosts fraaie speelwijze niets af.