Duitse valsspelers veroordeeld

Frechen-Königsdorf (Duitsland), 8 maart 2016. Als uitvloeisel van de valsspelschandalen die vanaf augustus vorig jaar naar buiten kwamen (zie ook ons artikel van 19 september 2015), is nu het eerste paar officieel veroordeeld: de Duitsers Josef Piekarek en Alexander Smirnov, voormalige leden van het Duitse nationale open team, onder meer bij het Europees kampioenschap voor landenteams in 2014 in Opatija, Kroatië. Het Schieds- und Disziplinargericht (straf‑ en tuchtinstituut) van de Duitse bridgebond DBV heeft hun de volgende straffen opgelegd:

  • een levenslang verbod om als paar deel te nemen aan door de DBV georganiseerde wedstrijden, inclusief kwalificatiewedstrijden voor internationale kampioenschappen;
  • een individueel deelnameverbod aan zulke wedstrijden voor de duur van zes jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk;
  • een levenslang verbod om functies binnen de DBV te bekleden.

Piekarek en Smirnov hebben het vertrouwen van de DBV misbruikt, daar deze ervan uit mocht gaan dat zij zich bij hun optreden in vertegenwoordigende teams aan de Disciplinary Code zouden houden, aldus de DBV. Bewijstechnisch was de zaak eenvoudig door hun bekentenis. In hoeverre hun wangedrag consequenties moet hebben voor internationale optredens, was in deze zaak niet aan de orde; dat is aan de internationale instanties om te beslissen. Deze beslissing staat niet in de weg van maatregelen door andere instanties. De maatregelen die clubs tot nu toe hebben genomen, worden niet gezien als straffen, zodat geen sprake is van een dubbele bestraffing, maar als ordemaatregelen in afwachting van deze uitspraak. Overigens is nooit bekend geworden hoe Piekarek en Smirnov vals speelden.

Individueel hebben Piekarek en Smirnov een strafkorting gekregen wegens de volgende strafverminderende feiten en omstandigheden. Zij hebben zichzelf aangegeven, ze hebben spijt betoond en het waren professionals, zodat zij door de schorsingen en speelverboden inkomensschade lijden. Volgens WBF-normen kan bij betuigde spijt een korting van een derde worden gegeven op de ‘tariefstraf’ van tien jaar. Wegens de gevolgen die het voor het inkomen van de professional heeft, wordt vervolgens tien procent korting gegeven. Aldus resteert zes jaar. Omdat Piekarek en Smirnov zichzelf hebben aangegeven, wordt een derde deel daarvan voorwaardelijk gemaakt, met een proeftijd van twee jaar.

Er lopen nu nog zaken wegens verdenkingen van valsspelen tegen de Israëliërs Lotan Fisher en Ron Schwartz en tegen de Monegasken (voorheen Italianen) Fulvio Fantoni en Claudio Nunes. In 2014 werden de Duitse ‘kuchdoctors’ Michael Elinescu en Entscho Wladow al veroordeeld wegens valsspelen. Geen van deze spelers heeft ooit bekend.